Christer Frånlund älskar doften av surströmming

Christer Frånlund. Norrbottning, numera Sollentunabo med Uppsalaförlutet.

Christer Frånlund. Norrbottning, numera Sollentunabo med Uppsalaförlutet.

Foto: Björn Ullhagen

Mat & dryck2006-08-17 11:12
Varför älskar du surströmming?
— Jag är uppfödd med surströmming, som norrlänning får man det med modersmjölken. Surströmming är så mycket: det är en kulturgrej, en social happening och så är det ju riktigt, riktigt gott. Dessutom luktar det fantastiskt! Man blir hungrig när man känner lukten. Fast alla håller inte med, grannarna brukar tycka att man är märklig.
Håller du hårt på surströmmingspremiären?
— Nej, jag har redan tryckt i mig en del surströmming i sommar. Jag tycker oftast att fjolårsströmmingen är bättre än årets eftersom den har mognat mer. Jag och mina föräldrar åt surströmming nyss på en traditionell lördagsmiddag. Och jag och brorsan brukar käka surströmming någon gång då och då. Vi rings och säger "ska vi käka surströmming i kväll", ungefär som andra träffas över en pizza.
Vad är de viktigaste delarna i en bra surströmmingsskiva?
— Mjäll och fast strömming, glada vänner och en räcka snapsvisor — Surströmmingens lov kan man sjunga hur många gånger som helst. Gammal Norrlands akvavit är bästa snapsen till. Om man nu inte har en hemmakryddad förstås, gärna pepparrots- eller dillkryddad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!