Ciabatta

Ett smakrikt bröd som ofta bjuds till måltiderna i Italien. Gör en hel måltid genom att fylla dem.

Mat & dryck1998-11-30 13:26
Häll det mesta av ca 1,4 l vetemjöl i degbunken. Blanda ner 1 msk salt, 1 msk olivolja och 1 tsk socker.
Rör ut 15 g jäst i lite av totalt 5 dl ljummet vatten, 37 grader. Arbeta ihop till en deg som ska vara slät och smidig. Degen ska inte vara stabbig.
Pensla den lösa degen med olivolja. Klappa ut degen i bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Jäs övertäckt ca 60 min.
Stjälp försiktigt upp degen på rikligt mjölat bakbord. Mjöla ovansidan av degen. Degen ska inte knådas. (Därför klappas degen ut i långpanna före utbakning, dessutom har den en bra form för att sedan skäras ut i längder.)
Skär upp degen i 4 avlånga bitar. Lägg dem, inte för tätt, på bakpappersklädd plåt.
Låt bitarna jäsa övertäckta 1û2 timmar, lite beroende på omgivande temperatur.
Grädda i ugn vid 200 grader ca 25 min.
Låt svalna utan bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!