Citron- och rosmarinkyckling med rotsaker

Mat & dryck2012-06-07 10:50

(Av Kerstin Landström, 3–4 personer)

Färsk, hel kyckling är bland de billigaste köttråvaror man kan köpa. Dessutom är det gott och nyttigt och inte alls svårt att tillaga. Lite tid tar det, men den mesta tiden står rätten i ugnen och sköter sig själv.

1 hel färsk kyckling,
ca 1,2 kg
4 potatisar
2 palsternackor
2 morötter
1 gul lök
1 citron
Färsk och torkad rosmarin
2–3 msk olja
1 msk soja
1,5 tsk salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär citronen i klyftor. Pressa en av klyftorna och blanda saften med olja och soja, salt och peppar som du sedan penslar kycklingen med runt om.

3. Fyll kycklingen med citronklyftor och färska rosmarinkvistar, lägg den i en långpanna. Krydda med torkad rosmarin. Häll över resen av sojablandningen om det finns någonting kvar. Ställ in kycklingen i ugnen.

4. Skala palsternackorna och morötterna och tvätta potatisarna. Skär löken och rotsakerna i klyftor och stavar. När kycklingen varit inne i ugnen ca 15 minuter fyller du på i långpannan med potatisklyftorna och rotsakerna. Salta och peppra och stänk över lite olivolja.

5. Ställ tillbaka formen i ugnen och låt stå i ca 50 minuter till. Köttsaften ska vara genomskinlig och klar när kycklingen är färdig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!