Citronparfait

Till 8 personer2 äggulor1 dl socker2 tsk vaniljsocker1 stor citron2 dl creme fraiche2 dl vispgrädde2 äggvitor

Mat & dryck2001-03-09 13:42
Skilj gulor och vitor åt. Blanda gulor, socker, vaniljsocker, skal och saft av citronen. Låt stå några minuter. Under tiden kläs en rund form med bakplåtspapper i botten. Börja med att vispa äggvitor till riktigt styvt skum. Därefter grädden som gärna får vara lite lös då den är färdigvispad, och sist vispas ägg- och citronsmeten. Genom att vispa ingredienserna i den här turordningen slipper man diska visparna mellan varje vispning. Äggvitan måste vispas först eftersom visparna måste vara rena för att vitan ska bli riktigt styv.
Blanda sedan ned creme fraiche i äggsmeten. Rör massan slät. Tillsätt vispgrädden och till sist äggvitorna som försiktigt vänds ned med stora tag så att smeten förblir luftig. Häll upp i formen och frys in. Det tar cirka fyra timmar innan parfaiten är hård.
Vid servering: Ta fram och låt stå några minuter innan bakplåtspappret lossas från parfaiten. Lägg upp på ett uppläggningsfat och låt stå i rumstemperatur åtminstone en kvart. Dekorera med jordgubbar, citron eller kiwi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!