Créme brulée med rabarberkompott

pingstmeny. Susanne lagar pingstmat hemma i köket på Salabackegatan.

pingstmeny. Susanne lagar pingstmat hemma i köket på Salabackegatan.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2010-05-20 09:04

Créme brulée
(4-6 personer)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl råsocker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
florsocker

1. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp ca 1,5 liter vatten - använd gärna vattenkokaren - och häll vattnet upp till hälften i en långpanna med höga kanter.

2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt i en kastrull med mjölk, grädde och sockret. Låt det nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.

3. Vispa under tiden äggulor fluffiga. Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning. Häll smeten i portionsformar och se till att vaniljfröna fördelas. Ställ formarna i vattenbadet och grädda i cirka en timme.

4. Hit kan man förbereda crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera. De ska vara kylskåpskalla innan karamellisering och servering.

5. Pudra florsocker över formarna så det blir helt vitt. För att få den hårda knäckiga ytan blir det bäst resultat med gasbrännare. Annars kan man också sätta formarna direkt under grillelementet på max tills sockret mörknar. OBS! Var försiktig eftersom det är väldigt hett och går mycket snabbt.

Rabarberkompott:
500 g rabarber
3/4 socker, gärna råsocker
2,5 dl vatten
1,5 msk pressad citron
1 msk potatismjöl

Skär rabarbern i 2 cm långa bitar. Låt vatten och socker nästan koka upp, lägg i rabarbern och sjud sedan sakta tills den är mjuk, ungefär 5-7 minuter. Skeda ur 1/2 dl av vätskan i en kopp och blanda ordentligt med potatismjölet. Blanda sedan tillbaka det i kastrullen. Häll upp i skål eller formar och låt svalna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!