Currypanerad strömming med ingefärssyltad lök

Curry och strömming - går det? Ja, visst. Våga ge den gamla trotjänaren ny smak och bjud gärna ingefärssyltad lök till. 
Foto: Dan Strandqvist

Curry och strömming - går det? Ja, visst. Våga ge den gamla trotjänaren ny smak och bjud gärna ingefärssyltad lök till. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2012-02-09 09:01

(4 personer)

500 g strömmingsfiléer
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 tsk curry
smör och rapsolja
Till löken:
1 rödlök
1 gul lök
50 g färsk ingefära
2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker

Att äta till:
ris
blandad sallad

1. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Skala och skär lökarna i ganska små klyftor. Koka ingefäran i vatten cirka 30 minuter eller till dess den är helt mjuk.
2. Koka upp 2 dl vatten och socker och se till att sockret löser sig helt. Lägg i den förkokade ingefäran samt lökklyftorna. Låt allt koka upp och sjuda i 5 minuter. Ta upp ingefära och lök med hålslev och lägg i skål. Koka ihop lagen så den blir riktigt simmig. Slå lagen över ingefära och lök. Kyl före servering.
3. Vispa samman ägg och salt. Blanda mjöl med peppar och curry. Vänd strömmingarna först i äggblandningen och sedan i det kryddade mjölet. Stek strömmingarna i lika delar smör och rapsolja, cirka 2 minuter per sida. Serveras med ris, blandad sallad och ingefärssyltad lök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!