I år finns det 20 olika glöggsorter med alkohol att välja på i Systemets sortiment. Något färre än de senaste åren - vilket är bra då många av de riktigt dåliga straffat ut sig själva.
Årets utbud håller därför bättre klass än någonsin.
Trots att antalet glöggsorter ökat rejält sedan Vin & Sprits monopol - och ensamrätt på glögg - upphörde 1995 har vårt glöggdrickande varit tämligen konstant under de senaste 25 åren.
Tre miljoner liter
Cirka tre miljoner liter brukar den svenska totalkonsumtionen hamna på under de tre månader som glöggsäsongen varar. Den smyger igång i november, når sitt crescendo i december (med 70 procent av årskonsumtionen) för att tona ut i januari.
Blossa håller som vanligt ställningen i glöggtoppen, men Dufvenkrook från Herrljunga är en stark utmanare på samma planhalva. Sedan finns det flera specialglöggsorter med smak av såväl maltwhisky som rom, vanilj, konjak och choklad.
Fyra kajor: Nu är det jul igen - bästa köp!
Tre kajor: Härligt värmande - bra köp
Två kajor: Helt okej
En kajor: Nej tack, jag kan köra
TABELL




Blossa Vinglögg
(10 %, 53 kr/75 cl): Traditionell, god glögg. Doftar mycket av nejlika och smaken är lång, mogen och med de klassiska julkryddiga tonerna.
Blossa Starkvinsglögg Röd
(15 %, 62 kr/75 cl): Den klassiska julglöggen som för många är riktmärket för hur "riktig" glögg ska smaka. Russin, kanel och ingefära förnims i den söta, nästan madeiralikt oxiderade, något eldiga och långa starkvinssmaken. Håller ställningen i glöggtoppen år efter år.
Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg
(15 %, 69 kr/75 cl): En av Blossas tuffaste konkurrenter bland de starka glöggsorterna. Bjuder på en nästan amaronelik djup doft och smak av hallon och körsbär i choklad tillsammans med de gängse glöggkryddorna. Smaskigt!
Grythyttans Skogsglögg
(15 %, 77 kr/75 cl): Mustig, kryddig och god glögg med blåbär, lingon och enbär som bas. Tydliga julkryddor och angenäm russinsötma i den långa, harmoniska och "skogiga" smaken som i år är bättre än någonsin.
Lucia Choklad Starkvinsglögg
(15 %, 69 kr/50 cl): Årets klart mest innovativa glöggnykomling bjuder på en djup, mörk och god chokladsmak med inslag av kola och traditionella julkryddor. Spännande och riktigt läcker. Passar lika bra på egen hand som till chokladdesserter och bakverk - eller till en god kopp kaffe.
Blossa Starkvinsglögg Trestjärnig Spetsad med Cognac
(21 %, 78 kr/50 cl): En personlig favorit. Vacker mahognybrun färg och en djup komplex, läcker smak med tydliga konjakstoner tillsammans med de gängse julkryddorna. Kan med fördel även njutas kall till kaffet eller tillsammans med tilltugg av nötter och choklad.



Herrljunga Vinglögg
(12,5 %, 29 kr/37,5 cl): Lång smak med klassisk glöggkryddning och tydliga toner av kardemumma och nejlika i en rejält söt stil.
Smålandsglögg
(14 %, 63 kr/75 cl): Trevlig, något mindre söt glögg med skogsbärstoner och bra bett i kryddblandningen.
Blossa Starkvinsglögg Vit
(15 %, 63 kr/75 cl): Bästa vita alternativet. Intensiv, rejält fet smak i en mer likörlik än konventionell glöggstil. God kall till grönmögelosten.
Blossa 06
(15 %, 78 kr/75 cl): Statliga Vin & Sprit kan verkligen konsten att på ett intresseväckande sätt lansera nya produkter. Den nya årgångsglöggen, som spetsats med lingon, är som vanligt buteljerad i en annorlunda, denna gång snövit, flaska. Smakrik och fräsch med fin balans mellan sötma, kryddor och alkohol.
Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom
(21 %, 74 kr/50 cl): Gillar du rom så kan det här vara glöggen för dig. Annars, köp en mer traditionell glögg.
Dufvenkrooks Prestige Starkvinsglögg
(20 %, 79 kr/50 cl): En smakintensiv, stark och konjakspetsad variant av Dufvenkrooks Originalglögg. God men inte bättre.


Herrgårdsglögg Vinglögg
(12,5 %, 43 kr/75 cl): En saftig norsk glögg med försynt kryddning.
Herrgårdsglögg Starkvinsglögg
(14,5 %, 52 kr/75 cl): Norsk, smakrik glögg med ingefära och kryddnejlika på smakpaletten.
Dufvenkrooks Vinglögg Röd
(10 %, 56 kr/75 cl): Saftig med ok kryddbukett. Men Dufvenkrooks starkare varianter är betydligt mer intressanta.
Dufvenkrooks Vinglögg Vit
(10 %, 56 kr/75 cl): Vinös, inte speciellt julig, rejält söt smak med vanilj och pomeranstoner.
Herrljunga Starkvinsglögg
(15 %, 57 kr/75 cl): Intensivt söt, saftig standardglögg utan egen profil.
Dufvenkrooks Vaniljglögg
(20 % 69 kr/50 cl): En vit glögg med söt, intensiv smak med tydlig vaniljprofil. Mer likör än glögg och kan lika gärna servera kall som varm. Endast för vaniljälskare.
Dufvenkrooks Special Spetsad med whisky
(20 %, 79 kr/50 cl): Något krystad mix av glögg och maltwhisky. Inte oäven, men man kan lika gärna själv spetsa sin vinglögg med valfri favoritsprit.

Åkessons Glüwein
(8,5 %, 49 kr/75 cl): Smakar mer för mycket utspädd saft än glögg. Klent och menlöst.
Fakta/Glögg
Den typ av glögg vi dricker i dag är mest utbredd i de nordiska länderna. Tyskland har även sitt glüwein som är en lättare variant av vår glögg.
Redan under medeltiden var kryddade viner mycket populära i Europa. Men bruket försvann senare.
Gustav Vasa hade en egen hovblandare av en glöggliknande dryck som tillverkades av tyskt Rhenvin som värmdes med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.
Det svenska namnet glögg kommer av glödga, det vill säga uppvärma. Namnet nämns för första gången i en kokbok från 1828, men blev inte allmänt förrän i början av 1900-talet. Drycken var inspirerad från Frankrike där man på 1700-talet drack något som kallades Brulôt - en exklusiv kryddad dryck med upphettad konjak som bas.
I slutet av 1800-talet fick glöggdrickandet i Sverige spridning bland "vanligt folk" och har sedan dess varit en del av vår vinter- och jultradition.
Många olika kryddor kan ingå i glögg, men de vanligast förekommande är numera kryddnejlika, ingefära och kardemumma. Pomerans, muskot, stjärnanis och kanel förekommer också.