Danskt rågbröd

Du behöver: våg, 2 brödformar och gärna en degblandareDag 1: 2,5 dl vatten (kallt)150 g klippt råg100 g solrosfrön25 g linfrön10 g saltBlanda allt i en bunke och rör om. Låt stå över natten.Dag 2: 2,5 dl vatten (fingervarmt)30 g jäst1,5 dl mörk sirap325 g grovt rågmjöl150 g vetemjöl special

Mat & dryck2004-11-03 15:40
Sätt ugnen på 190 grader. Blanda vatten och jäst i en bunke eller degblandare. Rör om så att jästen löser sig. Blanda i resten, även degen från dag ett. Har du degblandare, kör allt i den cirka 10 minuter. Annars rör om med trägaffel cirka 20 minuter. Degen ska arbetas väl (ja, det är jobbigt för armen). Degen ska vara kladdig mer lik en smet. Låt vila 30 minuter i bunke. Smörj 2 limpformar, cirka 1,5 liter, med olja. Fyll dem till hälften med deg. Låt jäsa vid utblåset från ugnen på spisen tills brödet går upp mot kanten på formen, 30­45 minuter. Grädda i cirka 45 minuter. Limpan ska kännas ganska hård. Ta limporna direkt ur formen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!