Danskt rågbröd

2 brödDag1:2 dl kokhett vatten1 dl (55 g) krossad råg0,5 dl (32 g) solrosfrö0,5 dl (32 g) linfrö0,5 dl (32 g) sesamfröDag2:1 påse Bagarens jästmix surdegsbröd3 dl (180 g) grovt rågmjöl4 dl (240 g)vetemjöl 0,5 dl (70 g) mörk sirap4 dl (400 g)vattenOlja till pensling av form

Mat & dryck2009-10-01 06:26
Gör så här:
Dag 1: Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt kokhett vatten. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Dag 2: Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem till degen från dag 1. Tillsätt fingervarmt vatten och sirap. Blanda degen långsamt i maskin eller för hand i 20 min. Degen skall vara lös som en gröt. Täck med bakduk eller plast och låt jäsa i 45 min. Sätt ugnen på 250grader. Pensla två formar med olja och fördela degen i formarna. Formarna ska vara fyllda till ca hälften. Täck med bakduk eller plast och låt jäsa i 45 min. Placera formarna mitt i ugnen, spraya in lite vatten med en sprayflaska och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda i 60 min. Lossa brödet ur formarna direkt efter gräddningen.

Tips:
Resultatet blir bättre och mer exakt om man väger ingredienserna. Använd gärna plast att täcka degen med istället för bakduk. En stor plastpåse fungerar mycket bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!