Därför älskar vi surströmming
Surströmming kan man få med modersmjölken. Den kan hjälpa mot magkatarr och är identitetsskapande. Så förklarar tre Uppsalapersoner sin kärlek till den stinkande fisken. För den som inte vill äta surströmming rakt upp och ner finns recept för variationens skull.
Nu är surströmmingstider.
Foto: Scanpix
Klassisk Surströmmingsklämma
Hårt eller mjukt tunnbröd
Smör
Kokt potatis
Surströmming
Finhackad lök (röd, gul eller purjo)
Personliga alternativ; gräddfil, creme fraiche, tomat, dill, lingon.
Smöra tunnbrödet. Skiva potatisen tunt och lägg på brödet. Skär små bitar av den fileade surströmmingen och sprid ut i valfri mängd. Toppa med lök. Därefter bygger du de sista delarna helt efter egen ide och egna smaker.
Rödlöksmarmelad
2 msk smör
2 stora rödlökar
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl honung
Skala löken, dela och skär i tunna skivor. Smält smöret och låt löken fräsa på svag värme i 10 minuter utan att få färg. Tillsätt vinäger och honung och öka värmen. Låt puttra i 4-5 minuter tills det antagit en tjock marmeladliknande konsistens. Låt svalna.
Surströmmingslåda 1
Tag ett recept på Jansons frestelse men byt ut ansjovisen mot surströmming. Tips! Toppa gärna med 5 cl konjak innan gräddningen.
Surströmmingslåda 2 (4 personer)
1 liten burk surströmming
8-10 kokta kalla potatisar
2 finhackade gula eller röda lökar
2-3 ägg
3 dl mjölk vitpeppar skorpmjöl smör eller margarin
Rensa surströmmingen och skär den i bitar. Skär potatisen i skivor. Varva strömming, potatis och lök i en smord eldfast form. Översta lagret skall vara potatis. Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl och smaksätt med vitpeppar. Häll äggstanningen över strömmingen, potatisen och löken. Strö över med skorpmjöl och lägg på några margarinklickar. Grädda i 175° varm ugn tills äggstanningen stelnat (ca 45 min). Servera med smält smör.
Källa: SurströmmingsAkademien, www.surstromming.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!