De fixar själva maten till bröllopsfesten

Det är både roligare och billigare att laga själva, tycker Barbro Björnemalm och Kristjan Aunver, mitt i pirogbakandet inför bröllopet.

Foto: Patrik Lundin

Mat & dryck2013-05-17 11:00

Vi hälsar på i 1970- och 80-tals köket i lägenheten dit de just flyttat. De har varit ihop snart ett år och är i full färd på att provlaga tilltugget som bröllopsgästerna ska få efter vigseln i kyrkan.
– Jag har spelat med mitt band på många bröllop och sett hur tokigt det kan bli om gästerna inte får något att äta direkt när de anländer till festlokalen. En del kan ha varit på resande fot under hela dagen och är jättehungriga och så får de vänta på maten. Kanske bara ett glas champagne på tom mage, säger Kristjan Aunver.

En sådan situation vill de undvika. Därför satsar de på att flera tilltugg. En soppa på gröna ärtor, kavring med ostkräm, tunnbrödsrullar, champinjonsallad och två sorters estniska piroger.
– Vi vill ha mat som passar våra gäster och som uttrycker våra personligheter, säger Barbro Björnemalm som är antikvarie på Upplandsmuseet.

Det blir mycket vegetariskt och de etniska pirogerna beror på att Kristjan har estnisk bakgrund.

Alla rätter måste gå att laga i förväg, somliga ska frysas. Och då blir det klurigt med många sorters grönsaker. Sallat, gurka och tomater är uteslutet. De blir ofräscha av att vänta. Marinerade champinjoner däremot håller sig bra liksom paprika. Champinjonerna har bara fått lite mörkare färg men konsistensen är sig lik.

De tar var sin sked och slurpar i sig av soppan som står på värme i en kastrull.
– Den behöver lite mera lime för att inte ärtorna ska bli för dominerade, säger Barbro.

Hon har sista ordet när det gäller smaksättningen.
– Ja det blev bättre, säger Kristjan som är lärare vid kostvetenskapliga institutionen och har jobbat som kock.
– Vi funkar bra ihop i köket har vi märkt. Fast Barbro har bättre smaksinne än jag.

Två sorters piroger har de bakat. En med fullkorn och en med mera smör i degen. Fyllningarna är också olika. De kommer fram till att den med smör i degen blir frasigare och festligare. I valet av mellan snittarna, vinner de med ädelost och kavring över dem med tunnbröd och kött.

Både Barbro och Kristjan tycker det ska bli kul att laga maten själva till sina gäster, ett 50-tal beräknas komma. Planen är att använda veckan innan bröllopet. Då har de semester och tid att ägna åt matlagningen. De ser det inte som straffarbete.
– Det är både roligare och billigare att laga maten själv, säger Kristjan.

Efter tilltugget planerar de att servera en buffé med pajer, sallader och gratänger och egen bröllopstårta. De har valt ut en tårta med chokladbotten och jordgubbsmousse som går att frysa och som ska tinas och dekoreras med jordgubbar innan gästerna får hugga in. Deras barn med respektive och några av gästerna har lovat att hjälpa till med servering och den sista handpåläggningen.
– Det krävs lite logistik för att få allt att fungera, säger Kristjan.

De provlagar inte bara maten.
De har också provdruckit en massa viner. Somliga har varit helt vidriga tycker de. Och det är ytterligare ett bevis för hur viktigt det är att provsmaka allt.
– I vanliga fall brukar jag alltid vilja testa nytt när vi har gäster, men till bröllopet är det annorlunda. Att planera tillsammans är bara roligt, vi berikar varandra och kommer på olika saker, säger Barbro.

Den 11 juli ska allt klaffa och smaka bra efter vigseln i ett av koren i Uppsala domkyrka.

RECEPT

Champinjonsallad
10 personer

½ kg färska champinjoner
½ grovt hackad röd paprika
½ grovt hackad gul paprika
½ hackad purjolök

Dressing:
1 msk soja
1 msk sweet-chili-sås
1 msk B-B-Q-sås (vi använder Sweet Baby Ray’s Vidalia Onion)
En droppe liquid smoke
Salt, vit- och svartpeppar

Topping:
Rostad lök

Gör så här: Bland dressingen i en skål. Klyfta champinjonerna och blanda dem med paprika och purjolök. Häll över dressingen och blanda väl. Smaka av. Lägg upp salladen i skålar eller glas och toppa med rostad lök.

Pirukat – piroger på estnisk vis
Piroger är vanligt i Estland. Degen kan vara en jäsdeg eller en smördeg. Fyllningen kan bestå av hackat kött, ris/ägg, vitkål, fisk med mera. Dessa piroger är gjorda med en jäsdeg och de har en morotsfyllning. Beräkna två piroger per person.

Ca 40 piroger

Deg:
75 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
200 g smält smör
600 g vetemjöl special (eller Manitoba-mjöl)

För pensling:
1 äggvita, uppvispad.
50 g smält smör

Morotsfyllning:
½ kg morötter
3 st hackade gula lökar
100 g smör
Salt efter smak
Vit- & svartpeppar efter smak
½ tsk riven muskot
2 msk créme fraiche
1 tsk vetemjöl

Gör så här:
Börja med degen:
Smula ner jästen i det ljumma vattnet.
Tillsätt 300 g vetemjöl special. Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa 20 minuter.
Tillsätt det smälta smöret, ca 300 g vetemjöl special och saltet. Arbeta till en smidig deg. Det kan behövas mer mjöl.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Gör fyllningen under tiden degen jäser:
Koka hela skalade morötter ”al dente” i vatten. Ta upp och låt rinna av. Grovriv morötterna på ett rivjärn och lägg tillbaka morötterna i kastrullen.
Stek den hackade löken i smöret och häll lök och smör i kastrullen med de rivna morötterna.
Tillsätt créme fraiche, strö över vetemjöl. Tillsätt salt, peppar och muskot. Hetta upp och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och vit- & svartpeppar.

När fyllningen är ljummen gör du pirogerna:
Sätt på ugnen 225 grader. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar med ca 10 cm diameter. Använd t ex ett lämpligt glas. Pensla litet äggvita på hälften av rundeln. Lägg 1 ½ msk fyllning i mitten av rundeln och förslut pirogen med fingrarna. Nagga förslutningen med en gaffel.
Pensla pirogerna med äggvita. Grädda pirogerna i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Pensla de färdiggräddade pirogerna med smält smör.

Kavringssnittar
4 personer

125 g ädelost eller getost
4 st soltorkade tomater i olja
2 msk färskost
½ kruka färsk basilika
3 skivor kavring

Gör så här: Mixa hackad ost, finhackade tomater, färskost och basilika till slät kräm. Bred krämen på två brödskivor, lika tjockt som brödet är tjockt. Avsluta med en brödskiva. Pressa samman lätt och vira in brödpaketet i plastfolie. Låt paketet vila någon timme i kylskåp. Skär bort kanterna på bröden och skär upp brödpaketet i sex till åtta snittar.

Grön ärtsoppa
12 personer

600 g gröna ärtor
2 st grönsaksbuljongtärningar
7 dl vatten
1 finhackad gul lök
Skal (zest) och saft av minst en lime
2 ½ dl matlagningsgrädde
Sambal oelek (efter smak, ca 1 tsk)
Strimlad röd chili som dekoration

Gör så här: Koka ärtor och lök i vattnet ca tio minuter. Mixa slät med stavmixer.
Tillsätt grädde, lime och Sambal oelek. Rör om och smaka av. Sötman i ärtorna skall balanseras av hettan i chilin (Sambal oeleken) och syran i limen). Toppa med strimlad chili och servera sval.

TIPS OM DU SKA LAGA SJÄLV

Kristjan och Barbros ger råd
-
Det går att laga mat till bröllopsfesten själv, om man planerar. Och det är roligt. Vi visar vilka vi är genom att genom att bjuda på mat vi själva lagat.
- Billigare blir det också!
- Provlaga recepten - utveckla dem! Få saker blir bra första gången man lagar dem. Testa om rätterna går att frysa in eller ha i kylen, för på själva bröllopsdagen finns det inte tid för matlagning.
- Tänk på att smaka av rätterna vid den temperatur de skall ätas. De smakar annorlunda när de kylts ned!
- Bröllopsgästerna måste få något direkt att stoppa i sig när de anländer till festlokalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!