Druvig lammrätt med puré

Att använda vindruvor i maten har varit trendigt en tid. Här bakas de i ugn och serveras som ett sött och smakrikt tillbehör till en citronkryddad lammytterfilé. Rödvinssås och en krämig palsternackspuré blir pricken över i!

Foto:

Mat & dryck2016-03-04 05:00

Helgreceptet

Citronrullat lamm med palsternackspuré och druvor

4 port , Tid: 1 tim 20 min, Ugn 175 grader

1 Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram köttet ur kylen så det hinner bli rumstempererat.

2 Börja med såsen: Finhacka schalottenlökarna och fräs dem i smör i en vid kastrull. Strö över sockret och låt fräsa ytterligare några minuter. Slå över vin, balsamvinäger och kalvfond och låt koka ner tills såsen nästan får en simmig konsistens. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Låt stå fram till servering.

3 Skala palsternackorna och skär i mindre bitar. Lägg i kastrull, häll på grädde och vatten så att det täcker. Koka mjuka. Häll av överflödig vätska i en kopp. Mixa purén slät och späd med vätskan till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och ca 1 msk citronsaft.

4 Salta och peppra köttet. Hetta upp en stekpanna med olja till hög temperatur och bryn köttet runt om. Lägg i en ugnsfast form och låt gå klart i ugnen. Använd gärna termometer, 56 grader ger blodigt, 62 medium och 65-70 well done. Ca 10 minuter i ugnen ger medium well. Ta sedan ut köttet och låt det vila minst 10 min innan det skärs upp.

5 Höj ugnsvärmen till 250 grader. Lägg vindruvorna i en ugnsfast form. Ringla över olja och salta lätt. Lägg nötterna i en form bredvid. Baka druvorna och nötterna i ugn ca 5-10 min.

6 Gnugga av skalet från nötterna. Hacka dem fint. Riv skalet från citronen och repa timjanen. Lägg nötter, citronskal och timjan på ett fat. Rulla lammytterfilén i nötblandningen.

7 Koka upp rödvinssåsen. Dra av från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.

8 Skär upp köttet i sneda skivor. Servera tillsammans med puré, rödvinssås och druvor

Ingredienser

Lamm: 600 g rumstempererad lammytterfilé, 1 citron, 1 knippe timjan, ½ dl hasselnötter.

Rödvinssås: 2 schalottenlökar, 2 msk smör, 2 msk socker, 1 knippe timjan, 6 dl rött, fruktigt vin, ½ dl röd balsamvinäger, 3-4 msk koncentrerad kalvfond, 50 g smörPalsternackspuré: 400 g palsternacka i små bitar, 2 dl grädde, vatten så det täcker.1 förpackning kärnfria vindruvorOlivolja, Salt och peppar, Matolja till stekning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!