Tre hemmagjorda såser: Cinnamon chicken - en kryddigt söt barbequesås med kanel och timjan är helt rätt till kyckling och ljust kött. Prova att grilla äpplehalvor och servera till också – jättegott!
Pepper pig sauce - särskilt fin till grillade revbensspjäll eller kotletter, med rotselleri och kummin i smaken. Grillade majskolvar eller ananasskivor passar särskilt bra till.
Bourbon barbeque - en smakrik, mörk sås med lite rökt smak är perfekt att marinera nötkött i och att servera till det grillade köttet. Jättegod även till potatis och alla grillade grönsaker. Bourbon är en typ av amerikansk whiskey, destillerad av majs. Namnet kommer av Bourbon county i Kentucky, USA, där den först namngavs. Förmodligen började invandrade skottar, irländare och engelsmän framställa whiskey så fort de började bruka jorden under det sena 1700-talet i det som sedermera blev Kentucky.
TILL NÖTKÖTT
Bourbon barbeque
INGREDIENSER (4 personer)
1 paket bacon
2 msk smör
1 gul lök
2 klyftor vitlök, finhackade
21/2 dl tomatpuré
1/2 dl worchestershiresås
1/2 dl vitvinsvinäger
3/4 dl bourbon whiskey
½ dl farinsocker
1 1/2 dl starkt kaffe
2 msk ancho chilipulver
4 msk dijonsenap
Skär baconet i strimlor, stek knaprigt. Ta upp och låt rinna av.
Låt lök och vitlök mjukna i smör, blanda i alla övriga ingredienser utom senapen. Var inte orolig för mängden chilipulver, ancho chili är mild och söt.
Låt sjuda sakta 30 minuter – gärna under lock, för det skvätter en del.
Blanda sist i senap och rör ned bacon. Servera såsen varm eller kall. Njut!
TILL KYCKLING
Cinnamon chicken
INGREDIENSER (4 personer)
2 msk smör
1 gul lök
2 klyftor vitlök, finhackade
1½ dl tomatpuré
3 dl vatten
½ dl rödvinsvinäger
1 tsk timjan
¼ tsk malen kanel
2 msk farinsocker
2 msk Colmans senapspulver
Låt lök och vitlök mjukna i smör. Tillsätt de övriga ingredienserna, utom senapen.
Sjud sakta 15 minuter – skvättvarning även här, så ett lock är bra att ha till hands. Blanda i senapspulver och servera varm eller kall.
TILL GRISKÖTT
Pepper pig sauce
INGREDIENSER
2 msk smör
1 gul lök
2 dl hackad rotselleri
2 klyftor vitlök, finhackade
2 dl tomatpuré
1 dl äppecidervinäger
1 dl farinsocker
½ dl worchestershiresås
2 msk svartpeppar
2 tsk cayennepeppar
1 tsk kummin
1 dl vatten
salt
Fräs lök, selleritärningar och vitlök i smör. Passa så att det inte bränner, ska smälta lite bara. Tillsätt övriga ingredienser och låt långsamt sjuda 30-45 minuter. Det blir en tjock sås och det är mycket socker i, så du kan behöva späda med vattnet för att det inte ska fastna i pannan. Smaka av med salt allra sist. Såsen ska ha lite bett, så kanske behövs det aningen peppar också, eller kummin?