Egen grillsås smakar bäst

Tycker du att allt grillat smakar likadant? Det kanske beror på hur du marinerar köttet, men det kan lika väl vara såsen. Satsa på att göra din egen barbequesås, det är enkelt och lyfter det grillade köttet till nya höjder.

Foto: Mikael Svensson

Mat & dryck2011-06-14 15:02

Tre hemmagjorda såser: Cinnamon chicken - en kryddigt söt barbequesås med kanel och timjan är helt rätt till kyckling och ljust kött. Prova att grilla äpplehalvor och servera till också – jättegott!

Pepper pig sauce - särskilt fin till grillade revbensspjäll eller kotletter, med rotselleri och kummin i smaken. Grillade majskolvar eller ananasskivor passar särskilt bra till.

Bourbon barbeque - en smakrik, mörk sås med lite rökt smak är perfekt att marinera nötkött i och att servera till det grillade köttet. Jättegod även till potatis och alla grillade grönsaker. Bourbon är en typ av amerikansk whiskey, destillerad av majs. Namnet kommer av Bourbon county i Kentucky, USA, där den först namngavs. Förmodligen började invandrade skottar, irländare och engelsmän framställa whiskey så fort de började bruka jorden under det sena 1700-talet i det som sedermera blev Kentucky.



TILL NÖTKÖTT

Bourbon barbeque

INGREDIENSER (4 personer)
1 paket bacon
2 msk smör
1 gul lök
2 klyftor vitlök, finhackade
21/2 dl tomatpuré
1/2 dl worchestershiresås
1/2 dl vitvinsvinäger
3/4 dl bourbon whiskey
½ dl farinsocker
1 1/2 dl starkt kaffe
2 msk ancho chilipulver
4 msk dijonsenap

Skär baconet i strimlor, stek knaprigt. Ta upp och låt rinna av.
Låt lök och vitlök mjukna i smör, blanda i alla övriga ingredienser utom senapen. Var inte orolig för mängden chilipulver, ancho chili är mild och söt.
Låt sjuda sakta 30 minuter – gärna under lock, för det skvätter en del.
Blanda sist i senap och rör ned bacon. Servera såsen varm eller kall. Njut!


TILL KYCKLING

Cinnamon chicken

INGREDIENSER (4 personer)
2 msk smör
1 gul lök
2 klyftor vitlök, finhackade
1½ dl tomatpuré
3 dl vatten
½ dl rödvinsvinäger
1 tsk timjan
¼ tsk malen kanel
2 msk farinsocker
2 msk Colmans senapspulver

Låt lök och vitlök mjukna i smör. Tillsätt de övriga ingredienserna, utom senapen.
Sjud sakta 15 minuter – skvättvarning även här, så ett lock är bra att ha till hands. Blanda i senapspulver och servera varm eller kall.

TILL GRISKÖTT

Pepper pig sauce

INGREDIENSER
2 msk smör
1 gul lök
2 dl hackad rotselleri
2 klyftor vitlök, finhackade
2 dl tomatpuré
1 dl äppecidervinäger
1 dl farinsocker
½ dl worchestershiresås
2 msk svartpeppar
2 tsk cayennepeppar
1 tsk kummin
1 dl vatten
salt

Fräs lök, selleritärningar och vitlök i smör. Passa så att det inte bränner, ska smälta lite bara. Tillsätt övriga ingredienser och låt långsamt sjuda 30-45 minuter. Det blir en tjock sås och det är mycket socker i, så du kan behöva späda med vattnet för att det inte ska fastna i pannan. Smaka av med salt allra sist. Såsen ska ha lite bett, så kanske behövs det aningen peppar också, eller kummin?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!