Empanadas criollas

Deg till empanadas(mellan 30—40 stycken) 1 kg vetemjöl200 gr rumsvarmt margarin2 dl fingervarm mjölk1 ägg + 1 äggula2 tsk saltFyllning: 800 gr innanlår av nötkött400 gr gul lök (ca 5—6 normalstora)250 gr purjolök (ca 3—4 normalstora, använd även det gröna på purjon) 2 vitlöksklyftor1 grön paprika1 röd paprika100 gr smör eller margarin1/2 dl olivolja1— 2 msk paprikapulver1 1/2 msk mald kummin2 msk chilipulverca 4 tsk salt1 tsk grovmald svartpeppar250 gr gröna eller svarta urkärnade oliver.2 hårdkokta ägg2 dl russin

Mat & dryck2003-03-27 10:25
Degen: Rör ägget och äggulan med den mjuka margarinet.
Tillsätt mjölet lite i taget samt saltet.
Värm mjölken till omkring 37grader och späd med den.
Arbeta degen kraftigt helst i hushållsmaskin, till en smidig seg. Låt degen vila minst en timme, övertäckt i kylskåp.

Fyllningen: Blötlägg russinen i cirka 30 minuter och sila bort vattnet. Tärna köttet i små, små tärningar.
Finhacka lök, purjolök, vitlök och paprikor.
Smält lite av margarinet och olivoljan. Blanda ihop lök och vitlök. Tag lite av lökblandningen åt gången och stek tills den blir lite brun men inte bränd. Stek lite åt gången och lägg i en gryta efterhand.
Stek de finhackade paprikorna mjuka och lägg i grytan. Smält resten av fettet ock bryn köttet snabbt lite åt gången. Blanda allt i en stor gryta, lägg i den finhackade purjolöken.
Låt småputtra under lock cirka 10 minuter. Rör. Ta grytan av plattan. Tillsätt därefter russin, oliver, paprikapulver, kummin, chilipulver, salt och peppar efter smak.
Tillsätt de hackade äggen. Rör om, låt svalna.
Kavla ut degen till en stor tunn platta ca 2 mm tjock.
Dela upp degen till rundlar som du kan tag ur med en assiett ca 15 cm i diameter. Lägg cirka två msk fyllning i mitten på varje rundel. Pensla med en aning vatten på kanten. Vik och pressa ihop kanterna. Pensla med ägg och grädda omkring tio minuter i 225 grader, tills de blir läckert bruna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!