En matig soppa
(4 port)100 g rökt skinkadet gröna från 1 purjolökhälften ur 1 paket frysta örtkryddor provençale1 morot, ca 25 g rotselleri2 potatisarolja/flytande margarin1,2 l hönsbuljong (vatten + tärning eller fond från flaska)25 g äggnudlar eller spaghetti, ca 150 g salladskålca 200 g frysta gröna bönorev 1 vitlöksklyftasalt, nymald svartpepparklippt persilja
Skär skinkan i tärningar. Ansa, snitta och skölj purjolöken. Strimla den medelgrovt. Skala morot, rotselleri och potatis. Skär i strimlor. Hetta upp olja/flytande margarin i en gryta. Fräs skinka, purjo, örtkryddor, rotfrukter och potatis i fettet en stund utan att det tar färg. Späd med buljongen.
Låt småkoka under lock cirka 10 minuter. Bryt nudlar eller spaghetti i bitar. Strimla salladskålen. Tillsätt nudlar, salladskål och bönor samt pressad vitlök. Låt småkoka ytterligare cirka 10 minuter. Smaka av med salt, nymald peppar och blanda ner rikligt med klippt persilja.
Görs soppan i förväg så vänta med att blanda ner salladskål, bönor och persilja till serveringstillfället. Ett mörkt bröd, gärna surdegsbröd, passar till soppan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!