Enkelt tillagad lax

Mat & dryck2001-06-21 00:01
Ta 4 skivor laxfiléer som är skinn och benfria (à ca 100 g) och lägg med mellanrum i en form med kanter. Koka en lag bestående av 8 dl kraftig fiskbuljong (vatten + tärningar eller fond på flaska) med 1 dl torrt vitt vin, 5-6 hela vitpepparkorn, 1 msk hel rosépeppar, 1 dillkvist, 1 bit grönt av purjolök som strimlas samt 1 liten ansad morot i strimlor. Koka lagen i 8-10 min så att den blir fyllig i smak. Sila av grönsakerna och häll den kokande lagen över laxen. Lagen ska täcka laxen. Täck över formen och låt stå ca 10 min. Laxen ska då vara klar. Ta upp laxen ur koklagen. Täck över och låt kallna helt. Lägg upp på fat och garnera med dillkvistar och tunna skivor av citron eller lime.
Servera med en örtvinägrett: Skölj, låt rinna av och torka i hushållspapper ca 100 g färska örter t ex dill, gräslök, persilja, körvel. Lägg i en skål och tillsätt 1 tsk salt, 1 msk socker, 1 tsk senapspulver, rivet skal och saft av 1 citron och 2 msk vitvinsvinäger. Tillsätt droppvis under kraftig omrörning 1 dl olja gärna rapsolja i blandningen. Låt såsen mogna några timmar. (fisk till 4 port /sås till 4-6 port)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!