Ett hus man kan äta

Doften av pepparkaksbak, smält socker och smör möter i dörren hemma hos Linda Bussiére på Dalgatan i Uppsala. Det är dags att bygga det traditionella pepparkakshuset, en sedvänja som inte är enbart svensk.

Klara och Hugo Svanberg hjälper till att garnera Linda Bussiéres pepparkakshus.

Klara och Hugo Svanberg hjälper till att garnera Linda Bussiéres pepparkakshus.

Foto: Rolf Hamilton

Mat & dryck2007-12-15 00:01
För Linda Bussiére är född i Kanada, och där bakar folk med stor iver pepparkakshus till jul.
- Och det är ungefär samma recept på pepparkaksdeg i min kokbok Joy of Cooking som i svenska klassikern Sju sorters kakor, säger Linda Bussiére.
Hon, maken Brian och barnen gjorde alltid pepparkakshus dagarna före jul hemma i Kanada tillsammans med en grupp vänner.
- Barnen fick alltid dekorera husen med lösgodis På juldagen brukade vi vuxna äta upp pepparkakshuset. Det blev så eftersom barnen hade hunnit lessna på godis under själva baket, säger Linda Bussiére.

Det svenska sättet att göra glasyr - florsocker, äggvita och citron/ättika - funkar inte riktigt bra, tycker hon, men vill ändå inte fuska genom att köpa färdig glasyr på tub.
- Glasyr tar längre tid på sig att stelna än kanadensisk royal icing. Där ingår även en ingrediens som heter cream tartar, och den har jag inte hittat i Sverige.
Lindas egna barn Lucy och Zack är tonåringar och inte så intresserade av pepparkakshus längre. Men det är grannbarnen Klara, 4, och Hugo, 3, som bor vägg i vägg och kommit över med mamma Karin Svanberg för att hjälpa till.
Små skålar med godis och strössel i olika färg finns på bordet, och barnen börjar trycka fast godiset i glasyren medan Linda tålmodigt skär lakritskonfekt och skumgodis i bitar. Kristyr stelnar snabbt, så det gäller att jobba på. Snart är huset är nästan helt täckt av godis i läckra färger.
Linda har hällt i en droppe karamellfärg - grönt, gult och rosa - i små glas på bordet. Klara och Hugo rör om i glasyr-färgblandningen, och snart står tre glas med läckert pastellfärgat, glansigtinnehåll färdiga.

Med smala träpinnar "målar" de sedan pepperkaksfigurerna. pepparkaksfigurerna: gubbar, gummor, hästar, änglar - och grisar. Fast i Kanada existerar inga pepparkaksgrisar, berättar Linda Bussiére.
- Det är så lustigt, folk därhemma reagerar jättestarkt när jag visar dem mina svenska pepparkaksgrisformar. Man förstår inte alls varför vi bakar just grisar. I Kanada gör man pepparkaksbockar i stället - grisformar finns inte.

Recept på deg till pepparkakshus
300 gr smör eller margarin
5 dl socker (alternativt 3 dl brun farin eller ljust muscovadoråsocker och 2 dl strösocker)
1 dl ljus eller mörk sirap

Rör matfett, socker och sirap mjukt. Tillsätt
2 dl vatten
2 msk ingefära
1-2 msk kanel
1-2 msk nejlikor (malda)
1 msk bikarbonat

Arbeta in 1,6 l vetemjöl väl. Låt degen ligga svalt över natten. Kavla ut en bit i taget på mjölat bakbord. Använd ritningen och skär ut husets väggar och tak. Glöm inte att skära ut för fönster och dörrar. Grädda de utskurna bitarna också, de kan limmas fast med glasyren.
Grädda i 200 grader i 5 minuter, låt kallna.

"Lindas köksarkitekturlim"
2 stora äggvitor
2 tsk färsk citronjuice
330 gr florsocker

Kristyr till spritsning
2 dl florsocker
1/2 äggvita
några droppar ättiksprit
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!