På köksväggen dinglar guldmedaljen i lunchklassen för storkök från matlagnings-OS i tyska Erfurt som Eva Wilhelmsson och de övriga fem i laget erövrade för en månad sedan.
– Jag hade aldrig tävlat tidigare, men blev utvald att vara en i laget, och vi förberedde oss i över 18 månader. Det var en otrolig upplevelse, värd varenda minut, säger Eva Wilhelmsson och berättar om hur domarna under tävlingen kretsar runt för att kolla precis allt, inte bara matlagningen utan även om kockarna håller snyggt och rent omkring sig.
– Man måste vara lugn och visa att man har läget under kontroll fast det är mycket att hålla ordning på.
Men sex personer som lagar mat tillsammans – trampar ni inte varandra på tårna?
– Nej! Det är tvärtom roligt och givande att laga mat med andra, att få dranytta av varandras erfarenheter och lärdomar. Vi har fått en härlig gemenskap eftersom vi rest landet runt och tränat i ett och ett halvt år, säger hon och lägger sista handen vid förrätten. Stavmixern piskar upp ett vackert skum på skaldjurssoppan. Hembakt focaccia, grillad fänkål, tryffelsmör och morotskräm blir läckra följeslagare.
Det var Eva Wilhelmssons mormor Ingrid som var den främsta inspiratören vad gäller matlagning.
– Redan på mellanstadiet lagade jag trerättersmiddagar på helgerna, bakade tio sorters kakor och en massa bröd. Kompisarna tyckte nog jag var tråkig men tyckte samtidigt om att äta det jag gjort.
Hon gick restauranglinjen på Ekebyskolan och hade jobb redan innan hon tog studenten, på ett servicehus där hon praktiserat. Med 20 år i branschen har hon erfarenhet av skolkök, kurs- och konferensanläggningar, restauranger och äldreboenden. Numera jobbar hon på restaurang Morellen i Science Park som drivs av Fazer Food Services.
– Våra gäster är till största delen inom läkemedelsindustrin. En del av dem jobbar skift och äter lunch redan kl 10, säger Eva Wilhelmsson medan hon tar sig an huvudrätten ”viltwallenbergare”, en klassiker men i hennes version med älg- och kalvfärs, ackompanjerad av ett mos gjort på rotselleri och potatis.
– Kalvfärsen är till för att få biffen lite fetare. Uppläggningen är viktig, förklarar Eva Wilhelmsson medan hon bränner av moset och arrangerar kantarellerna snyggt.
OS-medaljen har såklart inspirerat henne, och nu hoppas hon kunna delta i matlagnings-VM i Luxemburg om två år.
Skaldjurssoppa med rostad fänkål
4 portioner
- 500 g kokta havskräftor
400 g kokta räkor
2 msk rapsolja
1–2 morötter
1 bit rotselleri
1 palsternacka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl champinjoner
1/2 fänkål
2 msk tomatpuré
ca 1 knivsudd saffran (1/4 g)
1 krm timjan
1 lagerblad
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 liter vatten
1/2–1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/4 krm cayennepeppar
2 tsk champagnevinäger eller äppelcidervinäger
Redning
25 g smör, 2 msk vetemjöl
Gör så här:
- Värm ugnen till 225°. Skala kräftor och räkor. Spara köttet i en skål i kylen till serveringen. Rosta kräft- och räkskal i en långpanna i mitten av ugnen, 15–20 minuter. Lägg över dem i en stor varm gryta med rapsolja. Krossa skalen med en potatisstöt.
- Skala och skär morot, palsternacka och rotselleri i bitar. Skala och skär löken i bitar. Krossa vitlöken och skala den. Rensa champinjonerna och skär i kvartar. Skiva fänkålen. Tillsätt rot- och grönsaker i grytan och fräs dem hårt under omrörning. Tillsätt tomatpuré, saffran, timjan, vitt vin och hummerfond och kokande vatten. Koka upp. Låt koka på medelvärme, cirka 30 minuter. Sila fonden genom en finmaskig sil ner i en bunke och pressa ur all vätska med en slev.
- Rengör grytan och häll tillbaka fonden och koka ihop den till det återstår cirka 8 dl. Tillsätt grädden, smaka av med salt, cayennepeppar och låt koka upp. Red av soppan med beurre manié (smör och mjöl blandat till en pasta) och koka 5 minuter. Smaka av med champagnevinäger. Skumma eventuellt med mixerstav. Garnera med kräftolja och skaldjuren. Servera.
Morotspuré
4 portioner
- 1–2 gula morötter
- 1 1/2 msk torrt vitt vin
- 3/4 dl vispgrädde
- salt, peppar
- 1 Skala och skär moroten i skivor.
- 2 Koka med vin och grädde i en kastrull tills de blir mjuka, cirka 5 minuter.
- 3 Mixa med mixerstav till puré och smaka av med salt och peppar.
- Tryffelsmör
- 1 vitlöksklyfta
- saften av 0,5 lime
- 0,5 tsk tryffelolja
- några droppar Worcestershiresås
- havssalt
- svartpeppar
- ev färsk timjan
Gör så här:
- Låt smöret ligga framme i rumstemperatur tills det är alldeles mjukt.
- Lägg det mjuka smöret i en bunke och pressa ner vitlök och limesaft. Tillsätt tryffeloljan, några droppar Worcestershiresås, lite salt och några varv peppar. Har du färsk timjan så repa gärna ner några kvistar, det blir både god smak och fina prickar i smöret.
- Blanda allt ordentligt, enklast med elvisp. Smaka av!
Focaccia
1 bröd
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl vatten
- 6–7 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk havssalt
- 2 kvistar rosmarin
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet. Tillsätt mjöl och salt. Bearbeta till en slät deg och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Smörj en form (cirka 20x30 cm) med hälften av oljan. Häll degen i formen och tryck ut degen till en jämntjock platta med oljad hand. Sätt ugnen på 225°C.
- Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter. Gör cirka 10 hål i kakan med fingertopparna och fördela rosmarin (eller den smaksättning ni önskar) över brödet.
- Ringla över resten av olivoljan och strö över salt. Grädda brödet cirka 25–30 minuter. Skär brödet strax före servering.
Viltwallenbergare med rotsellerimos
4 portioner
- 400 g kall viltfärs
- 100 g kall kalvfärs
- 2 dl frysta, tinade lingon
- 1/2 dl socker
- 3 äggulor
- 400 g kall vispgrädde
- 1 dl ströbröd
- smör
- salt
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
- kantareller
- sugarsnaps och morötter
- skirat smör
Gör så här:
- Blanda snabbt ihop den kylskåpskalla färsen med äggulor, salt och peppar. Färsen måste hållas så kall som möjligt. Rör i lite grädde i taget, men arbeta inte smeten för mycket.
- Forma stora portionsbiffar med blöta händer. Vänd dem i ströbröd. Stek på medelvärme i smör tills de är genomstekta i en stekpanna, cirka 6 minuter på varje sida.
- Blanda ihop lingon och strösocker och låt smälta. Servera med ett potatis/rotsellerimos, skirat smör, rårörda lingon och smörstekta kantareller.
Havtornsglass med mangocurd
- 250 g havtorn
- 1 dl strösocker
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- Koka upp havtornen med vaniljstången. Låt bären bli mjuka och sila sedan bort kärnor och skal.
- Kyl ner. Blanda, grädde, mjölk, sirap och havtornssaften.
- Kör smeten i glassmaskin till en glass.
Mangocurd
- 150 g mango
- ½ dl vatten
- 2 msk socker
- 1 tsk potatismjöl
Gör så här:
- Koka ihop allt.
- Mixa och kyl.
Garnityr
1 Ta din favoritkaka (torr) och smula sönder eller använd överbliven smuldeg från frysen.
2 Ta fram och strö ut på en plåt, baka av och använd som crunch.
3 Garnera med minimaränger och citronmeliss.