Exotisk fruktsallad

(4 port)Blanda exotiska frukter efter behag. Lite får det bero på vad som finns att få tag på. Så här kan det se ut:1 stor mango,1 färsk ananas, 1 papaya,2 färska fikon (eller två kiwifrukter om det inte går att få tag på fikon), 2 apelsiner2 dl vatten, 1 dl socker, 1 lime, 3 myntablad eller citronmeliss

Mat & dryck2000-10-25 13:56
Koka upp vatten och socker. (1 dl av vattnet kan ersättas av sött vin). Rör och se till att sockret löser sig. Pressa i limesaft och lägg i myntablad eller några citronmelissblad. Dela mangon och skär loss fruktköttet på båda sidor om den platta kärnan. Skär fruktköttet i tärningar utan att skära igenom skalet. Böj nu på skalet och ta loss fruktbitarna. Skala ananasen och halvera den. Ta bort mittstocken. Skär i bitar. Dela papayan och skrapa bort kärnorna. Gröp ur fruktköttet och dela i bitar. Fikonen kan delas i kvartar eller skala kiwin och skär i klyftor.
Skala apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Lägg frukten i en låg och vid skål och häll på lagen. Låt dra cirka 30 minuter. Servera med mandelflarn och eventuellt vispad grädde som blandats med matlagningsyoghurt och smaksatts med vaniljsocker och några droppar flytande honung. Eller smält 1 dl socker i en stekpanna tills det antar gyllenbrun färg. Blanda ner 1 dl hasselnötter. Häll upp på oljat bakplåtspapper lagt på plåt. Låt kallna. Hacka sedan karamellen och strö över salladen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!