Varje år ungefär på samma dag träffas familjen Jansson i Uppsala och gör julgodis. Totalt sett gör de 709 praliner i år. De har fått en gedigen rutin och logistiken i det lilla köket är det inget fel på. Den här lördagen började de klockan halv tio på morgonen och då var det Mozartkulorna som skulle rullas.
– De är tråkigast att göra, lite enhanda att rulla, men det är stor åtgång på dem, säger Katarina Lievonen, som tillsammans med Kirsi Jansson satte igång julgodistraditionen för nästan tjugo år sedan.
De var fattiga studenter då och bestämde sig för att göra julgodis och paketera i snygga askar för att ge bort som julklappar. Sen dess har Kirsis döttrar, Christina och Anna Jansson, anslutit till godisgruppen och deras kusin Gustav Johnson.
– Istället för att rulla varje Mozartkula, kan man göra en lång rulle av nougat, som en lång korv, täcka den med marsipan och choklad och sen skära den i bitar. Det går snabbare, säger Anna Jansson.
Hon är mest förtjust i bakning av alla och gillar när det inte tar så lång tid. Men tålamodet verkar det inte vara något fel på. Trots att det står praliner i hela kylskåpet doppar hon noggrant lakritskolorna en efter en i smält choklad. Hon använder två skedar som hon fördelar chokladen med. Katarina sitter intill och evighetsklipper.
Vad har ni lärt er genom åren?
– Att inte göra knäck. Den tar lång tid, och den blir antingen för hård eller lös, säger Anna.
– Det gick troll i knäcken, tillägger Christina.
De har ett bassortiment men varje år tillkommer nyheter. Fjolårets karibiska pralin gjord på kondenserad mjölk fick lämna plats för årets nyhet havtornstryfflar doppade i vit choklad. Som i sin tur är en utveckling av fjolårets lingonpralin. Nytt för i år är också skumtomtefudge som är rosa och blev lite väl söt, tycker alla.
– Oj, den här chokladen var stark, säger Christina, när hon tar en bit av en chilichoklad som Katarinas köpt i Ungern.
Alla provsmakar och kommenterar.
Äter ni många praliner under tiden?
– Nä, vi bara kvalitetstestar, säger Kirsi, och avslöjar att hon skulle kunna leva på godis.
Fast varken jag eller fotografen ser då någon äta en endaste färdig pralin.
– Men vad är det här, en fiskbulle i vitsås? frågar Christina när hon ser havtornspralinerna.
Den vita chokladen är svår att doppa i, den beter sig inte som brun choklad, utan har en tendens att klumpa ihop sig. Men i sina blåa formar ser de läckra ut ändå. Både Kirsi och Katarina samlar på sig pralinformar hela året. Allt för att de ska bli roliga att ge bort. När allt är klart ska pralinerna ut på vardagsrumsbordet för fotografering. Och sen in i en extra kyl som finns i lägenheter. Den används bara på julen och får bara innehålla julpraliner. Lagom till påsk brukar den vara helt tom.
Recept
Katarinas julgodis
150 g mörk choklad
150 g hasselnötter och sötmandel
150 g torkade aprikoser
1. Smält choklad i vattenbad.
2. Hacka den torkade frukten och nötterna grovt.
3. Blanda ner i chokladen och klicka ut i små formar eller direkt på bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp.
Chokladdoppad lakritskola med havssalt
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt
1. Krossa karamellerna i en mortel.
2. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid gryta. Koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra om mer än några gånger, till 120 grader, eller att smeten klarar kulprovet (det tar ungefär en kvart).
3. Rör ner smöret och häll i en 20*20 cm form klädd i bakplåtspapper. Ställ kolan svalt för att svalna.
4. Skär kolan i bitar, ungefär 60 stycken. Doppa varje bit i smält choklad som fått svalna något och lägg på bakplåtspapper eller i små formar. Strö över lite havssalt på toppen. ( Recept ur Johanna Westmans bok: Julgodis - för små och stora sockerbagare).
Vit chokladtryffel med havtorn
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
0,5 tsk kanel
1,5 dl frysta havtorn
florsocker
ev vit choklad att doppa tryfflarna i
1. Grovhacka 250 g choklad. Lägg i en skål tillsammans med grädden, värm över vattenbad och rör tills chokladen smält.
2. Rör i havtorn och kanel. Ställ in smeten i kylen och låt stelna.
3. Doppa en teskedsstor klick av smeten i florsocker och rulla till en slät boll. Ställ tryfflarna kallt.
4. Smält ev ytterligare vit choklad i vattenbad och doppa tryfflarna i chokladen. Pudra över lite kanel och förvara kallt.
Mozartkulor
1. Rulla små bollar av nougat.
2. Platta till lite marsipan eller mandelmassa och täck runt nougaten. Rulla till en slät boll.
3. Doppa sedan kulorna i smält mörk choklad. Låt stelna i kylskåp.
Juleskumsfudge
50 g smör
2 dl socker
1 dl vispgrädde
15 skumtomtar
150 g vit choklad
ev röd karamellfärg
1. Blanda smör, socker, grädde och tomtar som delats i små bitar i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills allt har smält samman, låt småputtra ytterligare några minuter.
2. Rör ner grovhackad vit choklad och rör om ordentligt tills smeten är helt slät.
3. Tag kastrullen från plattan och rör ytterligare, tillsätt ett par droppar röd karamellfärg.
4. Häll direkt i små julgodisformar alt bred ut smeten i en form (20*30 cm) klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär därefter i små fudgebitar.
Rocky road
300 g mörk choklad
1 påse dumlekola
1 näve minimarshmallows
1,5 dl jordnötter
0,5 dl pistagenötter
Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och bred därefter ut ett tjockt lager på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp. Dela i mindre bitar. Recept: Leila Lindholm.