Festlig skaldjursgryta

4 portSkaldjursinslaget i grytan är havskräftor, räkor och musslor. Serveras ur sopptallrikar med ett brytbröd.1 purjolök, främst det gröna1 fånkål1 medelstor morot2 msk olivolja (olja)1 kuvert saffran (0,5 g )6 tomater6 dl fiskbuljong (vatten + tärning eller fiskfond)2 dl torrt vitt vin1 msk färsk körvel eller 1 tsk torkad1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad2 krm citronpeppar, 1 tsk salt (havssalt)1 liten fryst hummer, tinadca 200 g frysta havskräftor, tinade20 färska blåmusslor välborstade (se till att skalet är stängt, kasta annars) eller 20 frysta och tinade600 g räkor med skal eller ca 200 g skalade

Mat & dryck2000-09-28 00:01
Ansa, snitta och skölj purjolöken. Ansa moroten. Skär purjolök, fänkål och morot i fina strimlor. Fräs grönsakerna i olja i en gryta som kan rymma allt. Tillsätt saffran, hackade tomater, fiskbuljong, vin, örtkryddor, salt och peppar.Låt sjuda ca 5 min.
Klyv hummer och havskräftor på längden. Lossa och knäck hummerklor och dela hummern i fyra delar. Lägg ner hummer, havskräftor och välborstade eller tinade musslor. Låt småkoka ca 5 min. Lägg ner skalade räkor. Strö över en gremolata och riv till sist skalet av 1 väl tvättad citron fint och blanda med 2 skalade och fint hackade vitlöksklyftor och 1 dl hackad persilja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!