FesttÄrta

150 g margarin, 150 g mörk choklad, 3 dl socker, 3 Àgg, 2,5 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulverMockamousse: 2 gelatinblad, 1 msk hett vatten + 1 msk snabbkaffe (fÄr kallna), 1,5 dl vispgrÀdde, 1,5 msk florsocker, 250 g kesella, 125 g vit blockchoklad, 1 rumsvarm Àggula

Mat & dryck2000-05-30 23:59
Smörj noga en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter och ”bröa” den med flagad mandel. SmĂ€lt pĂ„ mycket svag vĂ€rme margarin med mörk choklad. Rör ner socker och uppvispade Ă€gg. Blanda samman vetemjöl med vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen. Rör inte mer Ă€n nödvĂ€ndigt. HĂ€ll smeten i formen. StĂ€ll formen pĂ„ en bit folie om den skulle lĂ€cka. GrĂ€dda mitt i ugnen vid 175 grader 30-35 min. LĂ„t kallna helt. Gör moussen. BlötlĂ€gg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Snabbkaffet löses upp i hett vatten och fĂ„r kallna. Vispa grĂ€dde med florsocker men inte för hĂ„rt. Blanda ner kesella och rör om. Koka upp vatten i en kastrull. Ta den frĂ„n vĂ€rmen. StĂ€ll en vĂ€rmetĂ„lig skĂ„l över med den brutna chokladen i. LĂ„t den bara precis smĂ€lta. Ta upp och smĂ€lt gelatinet i egen fuktighet pĂ„ svag vĂ€rme( medan chokladen smĂ€lter). LĂ„t det svalna av. TillsĂ€tt chokladen till Ă€ggulan och rör om kraftigt. Blanda ner grĂ€ddvispet och rör om. Rör till sist ner gelatinet. Blanda om. LĂ€gg pĂ„ fyllningen pĂ„ kakan och slĂ€ta till ytan. Garnera med hyvlad mörk choklad. StĂ€ll kallt minst fyra timmar men gör med fördel tĂ„rtan dagen innan.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!