Många är rädda för att grilla. Men ännu fler är rädda för att grilla fisk. Det är synd och skam eftersom det finns få saker som går upp mot en nygrillad fiskbit med precis den där rätta anstrykningen av koleldad grillsmak.
Vid Medelhavet fegar vi inte det minsta för att peka ut en ful fisk bakom disken och sedan sluka den rubb och stubb en kvart senare, efter att den har fått gå sig gudomlig på grillgallret.
Men på hemmaplan blir vi skrajsna. Det där med att grilla fisk verkar ruggigt komplicerat. Den går sönder, blir torr, fastnar och beter sig. Fram med flintasteken i stället. Fast i själva verket är det inte alls krångligt. Särskilt inte om man tar hjälp av några simpla knep och redskap.
En bra regel är att gallret ska vara riktigt hett, då fastnar fisken inte lika lätt. Själv använder jag dessutom ett grillnät köpt för en knapp hundralapp. Det är tillverkat av någon sorts teflonsilikon och har en förmåga att rädda fisk och annat ätbart från att fastna i gallret. Grillnät och grillkorgar, som också har samma funktion, är grymma uppfinningar för räddhågsna fiskgrillare.
Vill man helgardera sig fungerar förstås folie förnämligt. Svep in hela härligheten i ett rejält stycke folie och proppa paketet fullt med sommarsmaker. Så mycket enklare kan det inte bli.
Men det gäller även att välja rätt fisk. Feta fiskar som lax, marulk och hälleflundra är enklast att grilla eftersom de håller ihop bäst.
Men jag vill även slå ett slag för bläckfisk som går blixtsnabbt att grilla och är enkelt att lyckas med.
Magrare fiskar lämpar sig bäst i folie eller grillkorg. Att linda fiskbitar med bacon är också ett bra knep. Blanda däremot inte olika fisksorter på grillspett eftersom de oftast inte har samma tillagningstid.
Tänk också på att inte spruta citronsaft på fisken förrän efteråt, eftersom den riskerar att snabbt bli torr annars.
Recept
Grillad bläckfisk med fänkålssallad
Bläckfisk är kanongott att grilla. Numera finns det ofta färdigrensad fryst bläckfisk att köpa, vilket kan vara praktiskt att ta med ut på landet.
För 4 personer
Ingredienser:
500 g färsk eller tinad bläckfisk
1 citron, rivet skal + saft
1 tsk spiskummin
1 nypa havssalt
1 nypa chiliflakes
1 dl olivolja
2–3 vitlöksklyftor, rivna
1 kruka koriander och/eller 1 knippa blad-
persilja
Sallad:
1 fänkålsstånd
1 knippa rädisor
1 citron, skal + ca 1 msk saft
1/2 dl olivolja
salt
Gör så här:
1. Rensa bläckfisken om den inte redan är rensad. Dra bort innanmätet så att den lilla broskskivan följer med, skiva ”tuberna” och snitta köttet.
2. Blanda rivet citronskal med spiskummin, salt, chiliflakes, olivolja och vitlök. Gnid in bläckfiskköttet ordentligt med blandningen. Låt marinera i kylen i minst 2 timmar.
Gör salladen under
tiden:
1. Hyvla eller skär fänkål och rädisor så tunt du kan. Riv skalet från citronen och blanda med citronsaft, olivolja och lite salt. Blanda väl och låt stå i minst tio minuter.
2. Grilla bläckfisken på hög värme i max 2 min. Pressa köttet mot gallret ifall det böjer sig.
3. Lägg upp fisken på ett fat. Pressa över citronsaft, strö över lite extra salt och rikligt med hackade örter.
4. Servera bläckfisken med fänkålssalladen och gärna en god aioli.
Laxtacos med avokadosalsa
Grillad lax passar alldeles utmärkt att servera i tacos. Använd grillnätet!
För 4 personer
Ingredienser:
cirka 600 g laxfilé
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk hel spiskummin alt 1 1/2 tsk malen
2 tsk paprikapulver, gärna rökt
1 dl majonnäs
1/2 dl turkisk yoghurt
1–2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
2 lime, rivet skal + saft
2 avokadofrukter, tärnade
2 tomater, tärnade
1 liten rödlök, finhackad
1 grön chili, urkärnad och finhackad
2 msk olivolja
1 kruka färsk koriander, grovhackad
Tillbehör:
tacoskal
salladsblad
Gör så här:
1. Skär laxen i kuber. Vänd dem i salt, peppar, spiskummin och paprikapulver. Låt ligga medan du fixar resten.
2. Blanda majonnäs, yoghurt och chipotlepaste. Riv ner skalet av en lime och smaka av med salt och lite limesaft.
3. Blanda avokado, tomater, rödlök och chili. Pressa över saften från den andra limen. Tillsätt salt, olivolja och koriander (spara lite till serveringen). Smaka av.
4. Värm tacoskalen en ligt anvisningarna på förpackningen eller snabbt på grillen.
5. Grilla laxkuberna hastigt runtom på ett väloljat galler eller med grillnät. De får gärna vara lite råa inuti.
6. Låt var och en fylla tacoskalen med lax, chipotlemajonäs, avokadosalsa och grönsallad.
Lättrimmad torskrygg
Foliepaket är en fiffig lösning till torsken, då stannar alla smaker kvar i fiskköttet.
För 4 personer
Ingredienser:
Till fisken:
500 g torskrygg
5 dl vatten
2 msk salt
1 knippa grön sparris
cirka 1/2 dl färskriven pepparrot
1 knippa dill
1 citron, skalet
50 g smör
Till potatisen:
cirka 600 g potatis
1/2 dl vatten
1 citron, saft + skal
80 g smör
salt
nymalen peppar
1 knippa gräslök, strimlad
Gör så här:
1. Blanda vatten och salt och lägg i torskbitarna. Låt rimma i 15 min. Bryt av ändarna på sparrisen.
2. Blanda pepparrot, dill, rivet citronskal och smör.
3. Torka av torskbitarna och lägg dem på dubbla, väl tilltagna, folieark. Toppa med pepparrotssmör och sparris. Vik ihop noga och lägg på grillen. Grilla på indirekt värme (vid sidan om kolen, under lock) i 10–15 min.
4. Koka under tiden potatisen mjuk och skär den i bitar medan den är varm. Lägg i en kastrull, tillsätt vatten, citronsaft och rivet skal. Koka upp och klicka i smöret under försiktig omrörning. Smaka av med salt och peppar. Strö över gräslök.
5. Lägg upp foliepaketen på fyra tallrikar. Låt var och en öppna sitt vid bordet och servera med rykande varm citronpotatis.