Fiskgryta med blåmusslor och saffran
(4 portioner)1 kg blåmusslor, färska400 g lax eller annan fisk, skuren i små kuber1/2 flaska torrt vitt vin1/2 fiskbuljongtärning1/2 liter vatten1 pkt saffran2-3 dl grädde1 dl crème fraiche2 msk smör1 tsk torkad timjan1 kruka/knippe persilja1 stycke fänkål1 knippe vårlök1 stor morot1 pkt sockerärtor1 gul lök3 vitlöksklyftor
2) Hacka gul lök och vitlök. Fräs i lite olja utan att löken tar färg. Häll i musslorna, timjan, saffran samt buljongtärning, vatten och vin. Sätt på locket, koka några minter, tills musslorna öppnat sig. Sila av buljongen i en kastrull. Obs kasta inte bort, buljongen är grunden till såsen. Kasta däremot musslorna som inte öppnat sig.
3) Koka ner tills häften av buljongen återstår. Häll i grädde och crème fraiche. Koka cirka 10 minuter.
4) Hacka grönsakerna i snygga bitar. Lägg dem i buljongen, koka någon minut dra dem av värmen. Vänd ner fisken, musslorna och smöret (fisken blir klar av eftervärmen). Låt stå cirka 5 minuter. Häll på hackad persilja. Värm försiktigt upp om den inte känns tillräckligt varm.
5) Servera gärna med aïoli. Så här gör du en god, falsk variant: Blanda 1 dl majonnäs, 1 msk olivolja, några stänk pressad citron, pressad vitlök efter behag och servera med ett gott bröd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!