Fixa festen för allergiker och veganer

Vett- och etikettexperten tycker att matallergiker och veganer ska erbjuda sig att ta med egen mat. Gourmetkocken är av en helt annan åsikt.

Praktiskt. Kokoskakorna är fria från gluten, mjölk och nötter. Däremot innehåller de ägg, så det är inget för veganer.

Praktiskt. Kokoskakorna är fria från gluten, mjölk och nötter. Däremot innehåller de ägg, så det är inget för veganer.

Foto: Pär Fredin

Mat & dryck2015-09-06 05:00

Alice är glutenintolerant. Mohamed äter inte fläskkött och visar sig ha nötallergi. Robert är vegetarian. Tova är pescetarian och äter alltså fisk och skaldjur men inte kött. Pontus är vegan och äter inga animaliska produkter alls, inklusive mjölk och ägg. Erica är laktosintolerant och sist men inte minst har vi Elisabeth som är multi­överkänslig. Hon tål varken gluten, mjölkprodukter, sojaprotein, paprika, bönor eller vetestärkelse.

Jag antar utmaningen att laga middag till dem alla. Det kan tyckas svårt på gränsen till omöjligt. Jag löser det genom att duka fram en buffé av smårätter och råvaror där alla får ta för sig av vad de önskar och tål. Armar sträcks över bordet, skålar skickas och stämningen blir snabbt otvungen trots att alla inte känner varandra sedan tidigare.

Gästfrihetens uråldriga lagar säger att den som bjuder på fest också står för mat och dryck. Det skriver Magdalena Ribbing i ”Nya stora etikettboken”. Men det är inte lätt att vara alla till lags i dessa tider. Många har någon matallergi. Allt fler upptäcker att de är överkänsliga mot gluten eller laktos. Vissa äter inte olika livsmedel av andra hälso­skäl eller av religiösa skäl. Vegetarianerna är många och veganerna på frammarsch.

Magdalena Ribbing tycker att det är rätt att bespara värdfolket extra bekymmer genom att som gäst erbjuda sig att ta med specialmat. Hennes förslag är att kontakta värden och säga något i stil med: För att undvika problem vill jag bara säga i tid att jag inte äter det och det. Hade du tänkt bjuda på det tar jag gärna med mig något, om du tillåter.

För det mesta svarar värdfolket att de ordnar något som gästen kan äta. Då ska gästen tacka utan att insistera.

För gourmetkocken Rafael Löfstedt, vd och delägare i Villa Anna i Uppsala, är det otänkbart att låta gästerna ta med egen mat. Skulle han få middagsgäster som är exempelvis vegetarianer lägger han det ­vegetariska på tallriken och ställer fram skålar med kött eller fisk. Samma grund, med tillbehör. Likaså om någon är allergisk.

Om han skulle göra specialmat till en person blir den utpekad och det tycker han känns otrevligt.

– Jag ger alla special så att alla känner sig likvärdiga.

Men gästen måste meddela i förväg vad hen inte kan äta. Det är regel nummer ett, särskilt om någon är super­allergisk.

– Sedan är det bara att vara kreativ ­utifrån dem man har att leka med, ­säger Rafael Löfstedt.

Gästerna hemma hos mig har ätit sig belåtna på buffén och det är dags för ­efterrätt: te, kakor och melon. Bakad på glutenfritt mjöl är kardemumma­kakan mer som bulle än sockerkaka, men den gör succé. Alla går hem mätta och glada. Och för mig var det spännande att tvingas vara uppfinningsrik. Nu vet jag var i mataffären tofun finns och att det är riktigt gott.

Recept

Västerbottenpaj

glutenfri

8 bitar

Skal:

3 1/2 dl glutenfritt mjöl, grov mix

125 g mjölkfritt margarin

2 msk kallt vatten

1 ägg till pensling

Fyllning:

4 dl vatten

Cirka 250 g riven västerbottenost

4 ägg

1/2 tsk salt

1–2 krm svartpeppar

1 Sätt ugnen på 200 grader.

2 Blanda ihop mjölmixen och finfördelat smör. Tillsätt vattnet. Arbeta ihop till en deg.

3 Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåp 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.

4 Förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 150 grader.

5 Koka upp vatten i en kastrull. Ta av den från värmen. Blanda i den rivna osten och rör om tills den smält.

6 Vispa ner äggen i ostblandningen. Salta och peppra.

7 Grädda cirka 50 minuter i 150 grader.

8 Servera gärna med kräftstjärtar, kallrökt lax eller löjrom samt laktosfri gräddfil och hackad rödlök.

Vegansk kardemummakaka

4 dl vetemjöl eller glutenfritt fint mjöl

2 tsk bakpulver

Knappt 3 dl strösocker

1 1/2 tsk stött kardemumma

80 g mjölkfritt margarin

2 dl mandeldryck (i stället för mjölk)

Garnering

1 msk pärlsocker

1/2 tsk kanel

1/2 dl mandel, hackad

1 Sätt ugnen på 175 grader.

2 Smörj och bröa en kakform.

3 Hacka mandeln.

4 Rör ihop mjöl, bakpulver, strösocker och kardemumma.

5 Vispa ner mandeldryck och rumsvarmt margarin.

6 Häll smeten i formen.

7 Strö över hackad mandel (om ingen är nötallergiker), pärlsocker och kanel.

8 Grädda 1 timme. Täck med bakplåtspapper mot slutet så att kakan inte bränns.

Chokladkakor utan gluten

20 kakor, en plåt

2 dl kokta svarta bönor (finns på tetra)

2 msk rapsolja

3/4 dl honung, fast eller flytande

3/4 dl kakao

1/2–1 krm cajennepeppar

1/2 tsk vaniljsocker

2 msk linfrön

50 g mörk choklad, hackad

1/2 dl torkade tranbär, hackade

1/2 dl kokos

1/2 dl mandel, hackad (utesluts vid nötallergi)

1 Sätt ugnen på 175 grader.

2 Mixa bönorna med rapsoljan. Tillsätt honungen.

3 Rör ihop kakao, cajennepeppar, ­vaniljsocker och linfrön. Blanda detta med bönmixen.

4 Rör ner hackad choklad, hackade tranbär, kokos och eventuellt hackad mandel.

5 Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till kakorna lite.

6 Strö över flingsalt.

7 Grädda 10–15 minuter. Passa så att de inte blir brända.

Kokoskakor

30 st

50 g smör eller mjölkfritt margarin

2 ägg

1 1/2 dl socker

200 g riven kokos

1 Sätt ugnen på 200 grader.

2 Smält margarinet och låt det svalna.

3 Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt ­kokos och matfett.

4 Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädda plåtar.

5 Grädda 8–10 minuter, tills de fått färg.

Plockmat

Ca 8 personer

Ugnsgrönsaker

1 stor sötpotatis, i bitar

2 paprika, i bitar

2 rödlök, i klyftor

1 zucchini, i halvmånar

1 liten påse ruccola

1 Vänd grönsakerna i olja och grilla dem i ugn, 225 grader cirka 30 minuter.

2 Lägg dem på en bädd av ruccola.

Ost och svamp

1 halloumiost, skivad och stekt gyllenbrun i olja, med lite torkad basilika

1 paket fetaost, tärnad

10 champinjoner, skivade och stekta i olja med skivad vitlök och örtsalt

Grönsaker och bönor

500 g körsbärstomater

1 påse blandad sallad, smaksatt med olja, örtsalt och peppar

4 kokta och klyftade rödbetor

250 g frysta sojabönor, tinade

1 tetra blandade bönor med lite olja, ett par stänk vinäger och lite hackad rödlök, peppar och salt

Groddar eller ärtskott

Kött

1 påse kycklinginnerfilé

3 msk olja

3 msk sweet chilisås

1/2 msk kinesisk soja (om ingen är ­allergisk mot soja)

Lite salt och peppar

1 Blanda olja, sweet chilisås, soja, salt och peppar i en plastpåse.

2 Lägg i kycklingen. Marinera minst 30 minuter.

3 Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsgrilla i 225 grader cirka 30 minuter.

Fisk

200 g rökt eller gravad lax

I stället för kött och fisk

1 förpackning tofu (är gjord på soja­bönor), stekt i olja. Färdigmarinerad eller smaksatt med exempelvis ketjap manis (indonesisk söt soja)

300 g quorn i bitar (är gjord på svampproteinet mykoprotein), stekt i olja med curry, lite salt och några mat­skedar vatten

Tillbehör

Kokt potatis i bitar, gärna kall

En sås på laktosfri yoghurt, hackad mynta, lite salt och en skvätt olivolja

1 Välj ut olika smårätter och råvaror och lägg upp dem i skålar och på fat och ställ fram dem på bordet.

2 Var och en tar för sig av det den äter och tål. Trevligt och socialt. Och kanske vågar man pröva något nytt, som tofu, quorn eller sojabönor.

10–15 procent av alla barn och ungdomar har någon form av matöverkänslighet. För vuxna saknas motsvarande siffra.

Mellan fem och tio procent är laktosintoleranta i Sverige. Över 30 000 personer är diagnostiserade glutenöverkänsliga, men det kan röra sig om så många som 200 000.

Vid mycket svår matallergi – ­anafylaxi – är nötter, jordnötter, soja, selleri, fisk, skaldjur, ägg och mjölk vanliga orsaker.

Vegan eller vegetarian?

Vegan

Äter vegetabiliska livsmedel. Det utesluter fisk, kött, ägg och mjölkprodukter. Proteinet kommer från ärtväxter, spannmål och rotfrukter.

Vegetarian

Vegetarisk kost utesluter kött, fisk och skaldjur, men inte ägg och mjölkprodukter.

Pescetarian

Äter vegetariskt samt fisk och skaldjur.

Tips på ersättningar

Mjölk

Mjölkprodukter kan bytas ut mot ris-, mandel-, havre-, ärt-, raps-, kokos- eller sojaprodukter. Det finns sojaostar, mjölkfritt margarin och glass gjord på soja, havre eller raps.

Laktos

Många laktosintoleranta kan använda låglaktosprodukter. Vissa kan även äta hårdost, smör, margarin och andra produkter som bara innehåller en liten mängd mjölk.

Ägg

I färsrätter kan ägg ersättas med potatismjöl eller havrekli. I pannkaks- eller sockerkakssmet kan du använda havrekli, linfröavkok och extra bakpulver. Bullar kan penslas med sockerlag. I paj eller stuvning kan du använda en blandning av ost och färskost i stället för äggstanning, eller blanda potatismos i fyllningen.

Fisk och skaldjur

Det finns ”fiskrom” gjord på alger. Varning: Vissa produkter ser inte ut att innehålla fisk men gör det, exempelvis leverpastej och tapenade. Många asiatiska rätter innehåller fisksås. Läs noga på innehållsförteckningen!

Gluten

Det finns glutenfritt mjöl, färdiga mjölmixer och färdiglagade och -bakade produkter som exempelvis glutenfri smördeg, bärpajer och pizzabottnar. Majs-, ris- och sojamjöl går bra. För att bakningen med glutenfria mjölsorter ska lyckas krävs lite träning.

Vete

Vid veteallergi kan du behöva undvika produkter där det kan finnas rester av gluten, till exempel vetestärkelse, maltextrakt, maltdrycker, maltsirap, mörk vetesirap och sojasås tillverkad på vetekärnor.

Soja

Sojamjölk och -grädde kan bytas ut mot ris-, havre- eller mjölkprodukter.

Varning: Undvik tofu, miso, jordnötter, sataysås och eventuellt baljväxter. Det kan vara nödvändigt att utesluta E322, E410, E411, E412, E413, E414 och E417, bockhornsklöver, sojasås, HP-sås, sojaolja och lakrits.

Nötter, mandel och jordnötter

Pumpafrön, smaksatta sojabönor, majspuffar eller salta pinnar är bra snacks.

Varning: Nötter och jordnötter kan finnas i exempelvis flingor, ströbröd, paneringar och choklad. Jordnötter kan finnas i sallader och såser. Läs noga på innehållsförteckningen!

Källor: Astma och allergiförbundet, National­encyklopedin och Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!