Fixa julgodis på en kvart

Det var Kalle och chokladfabriken och filmen Chocolate som en gång väckte chokladfantasten i Uppsalabon Sara Wångmar.

julgodis

julgodis

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2012-12-06 08:59

Köksbordet i Rickomberga är fullt av skålar och fat med hemgjorda tryfflar, kolor och knäck. Messmör, nötter, konjak, salt och saffran är några av ingredienserna i julgodisarna som Sara har gjort.
– Allihopa går snabbt och är enkla att göra. Tar väl en kvart, tjugo minuter att göra. Och så tänkte jag att det skulle vara fyra lite olika sorters julgodis för att de ska passa alla smaker, säger hon.
I vanliga fall gör hon chokladpraliner enligt konstens alla regler. Men då handlar mycket om temperering, formar och att en pralin kan ta tre dagar att göra med olika lager som ska stelna.

Att lakrits skulle vara den nya chokladen är en trend som Sara verkligen inte håller med om. I hennes värld är chokladen överlägsen för att den går att använda på så många olika sätt, kombinationerna är snudd på oändliga.
Hon vill ge sina praliner en twist och har gjort en serie på temat ost med mascararpone/pistage, chèvre/honung och getmessmör. De är tänkta att ätas med ett glas rödvin, men passar nog även till glögg i juletider.
– Jag funderar över hur allt jag stoppar i munnen skulle fungera i choklad och hur man kan kombinera och förhöja smakerna. Med choklad kan man göra hur galna saker som helst.

En gång blev hon tillfrågad att göra parliner med sushiinfluenser, en med ingefära, en med sesamfrön och en med wasabi. Den med wasabi, som är ett slags pepparrot, tyckte hon var knepig och kanske inte något man äter varje helg.

Vilken sorts praliner gillar du bäst?
– Hmmm. Svårt att säga. Man ska inte behöva fundera över vad det är för smak på dem. Men det ska kännas att de har både subtilitet och elegans. Jag är svag för nötter, salt, smör och alkohol, säger hon och rullar den vita saffranstryffeln med konjak i florsocker.

Sara Wångmar är uppväxt i en familj utan snabbmat och halvfabrikat. Där serverades falukorv så sällan att det blev en exotisk maträtt. Hennes mammas är en restmatskonstnär som trollar fram goda rätter av ingenting. Det har präglat Sara och gjort henne uppfiningsrik.
När hon fick läxa på hemkunskapen i åttan att ta med sig hemlagat till skolan var det många av eleverna som lagade pannkakor. Sara var ensam om att ha gjort sesampanerad lax med kokos.

Att vara i köket passar henne. Då får hon utlopp för sin kreativitet. Förutom alla ingredienser som kan kombineras för att förhöja smakerna eller bilda spännande kontraster gillar hon att laborera med färg och form. Hon skulle vilja ha en liten butik och sälja hantverksmässigt gjorda praliner men tror att det blir svårt att kunna ta betalt för hela arbetsinsatsen.
I stället har hon hittat ett annat drömyrke och det är landskapsarkitekt. Att hon är en kreativ person råder ingen tvekan om. Det räcker att komma in i hennes hall och se oljemålningarna som hon har gjort.


Recept



Maffig chokladfudge med pecannötter
En riktig lyxig fudge som passar perfekt till en kopp kaffe.

2,5 dl pecannötter (även valnötter passar bra)
1 msk smör
2 krm salt
1 burk kondenserad mjölk
200 g mjölkchoklad
300 g fin mörk choklad
1,5 tsk vaniljsocker (gärna äkta vaniljsocker)

Gör så här:
1. Klä en form med bakplåtspapper (cirka 20x20cm)
2. Hacka nötterna och rosta dem i torr panna
3. Blanda salt, de varma nötterna och smör så att smöret smälter
4. Hacka chokladen fint och häll i en bunke tillsammans med mjölken
5. Smält chokladen i mjölken försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör noga.
6. Vänd ner nötter och vanilj i smeten. Häll ut i en form och bre jämnt.
7. Låt svalna och ställ i kylen minst en timme. Ta ut fudgen och skär den i kuber när den stelnat.



Smörkola med pistage och havssalt
Tre av mina favoritsmaker i samma kola – smör, salt och pistage. En given hit!

2 dl grädde
80 g smör
3 krm salt
1 tsk vaniljpulver (gärna äkta vaniljsocker)
250 g strösocker
170 g glykos

Till garnering:
Havssalt
Pistagenötter

Gör så här:
1. Smält ihop grädde, smör, vaniljpulver och salt på svag värme.
2. Smält socker och glykos i kastrull på hög värme. Massan skall karamelliseras och komma upp i en temperatur på 170 grader.
3. Blanda försiktigt ner gräddblandningen lite i taget. Se upp för stänk!
4. Rör i blandningen ordentligt så att den inte bränner fast. Koka upp kolablandningen till cirka 124 grader, alternativt gör kulprov.
5. Häll jämnt i formen och strö över nötter och havssalt. Tryck till nötterna försiktigt så de inte lossnar.
6. Låt kolan svalna och stelna över natten och skär den sedan.
7. Slå in kolan i bakplåtspapper och snöre för extra piff. Förvara torrt och svalt.

Saffranstryffel
Söta snöbollar med ljuvlig ton av saffran som får ett fint djup av konjaken.

200 g vit choklad
0,75 dl vispgrädde
0,25 g saffran
1 msk honung alt glykos
25 g smör
0,5 tsk konjak

Gör så här:
1. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden med saffran, honung och smör. Häll den varma blandningen över chokladen och rör tills chokladen smält. Tillsätt konjak och rör om tills blandningen är slät.
3. Låt svalna och ställ sedan in chokladen i kylen. När konsistensen är lagom fast för att rullas, forma tryffeln till kulor och rulla dem i florsocker. Lägg dem på bakplåtspapper och förvara i kyl.


Mjuk knäck med messmör och rostad mandel
Värt att testa även för den som inte är förälskad i messmör. Knäcken smakar nämligen inte speciellt mycket messmör men får en härlig kolasmak och mjukare konsistens än traditionell knäck.

0,5 dl hackad mandel
1,5 msk smör
1 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl messmör

Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser utom mandel i en kastrull med tjock botten till 125 grader (alternativt kulprov). Rör så att massan inte bränner fast.
2. Vänd ner mandeln.
3. Pytsa upp i knäckformar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!