Fläsklägg i ljus belgisk öl

4 portioner.

Mat & dryck2012-11-20 16:04

1 rimmad fläsklägg på ca 1 kg
½ purjolök
1 tesked hel torkad Sichuanpeppar
1–2 morötter
2– 3 flaskor Maredsous 6 Blonde (nr 1511)

1. Skala och dela morötterna på längden och sedan i ca 3 delar
2. Skölj purjolöken noga och dela den på längden och därefter i ca 3 delar
3. Fräs upp löken och morötterna med pepparn i ett par minuter i lite matlagningsfett.
4. Lägg i läggen och häll på ölen. Låt koka i ca 3 timmar

Tre-mos
Ca 400 g potatis
Ca 400 g kålrot
Ca 400 g sötpotatis
0,5-1 dl mjölk eller grädde
1-2 krm muskot
salt och peppar

1. Tärna och koka potatis och rotfrukter tills de är mjuka.
2. "Stampa" tärningarna med en potatistamp eller med en av visparna på en elvisp. Konsistensen ska inte bli för slät, det ska finnas antydan till bitar kvar.
3. Tillsätt grädde/mjölk och muskot. Smaka av med salt och peppar.

Att dricka till : Belgisk ljus ale t ex Maredsous 6 Blonde (#1511).

Därför kokar Jonas fläskläggen i belgisk ljus ale (Blond):
– En belgisk ljus ale är oftast lite alkoholstarkare och har många gånger en lätt jästfällning. Alkoholsötman, att den är ljus och den lätta jästfällningen gör att jag anser den vara perfekt till fläskrätter. Både att ha i maten och att dricka till. Sötman och jästen lyfter en rätt med fläsk i till nya höjder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!