Fortsätt frossa i jordgubbar

Vad vore en sommar utan jordgubbar? Med grädde och glass, till tårta men även som grillad. Nu är de svenska gubbarna som bäst och det gäller att passa på.

Jordgubbar kan, liksom många andra fasta frukter, grillas före servering.

Jordgubbar kan, liksom många andra fasta frukter, grillas före servering.

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2015-07-08 11:05

Dessa röda bär som överöser oss under några sommarveckor för att sedan sakta dra sig tillbaka till små importerade plastlådor där de tycks övervintra. Sommarväder hittills, med regn och kyla, riskerar att säsongen blir kortare än normalt.

Förr var den svenska säsongen begränsad till några veckor kring midsommar. Numera är den längre. Och med lite tur, beroende på väder, kan den sträcka sig ända fram till början av augusti.

Vi väljer äppelsorter som aldrig förr, köper potatis efter sort och egenskap, men när det kommer till jordgubbar är det bara odlingslandet som gäller. Att det finns en mängd olika sorter, och som dessutom kan förlänga säsongen, tycks ha gått handeln förbi.

De flesta jordgubbar äts som de är med vispad grädde eller glass. En del hamnar i tårtor och andra i allt från syltburkar till saftflaskor. Här bakar vi en franskinspirerad jordgubbstårta med vaniljkräm och hela bär. Själva kakan bakas i en låg form med löstagbar kant som gör det möjligt att få den spröda kakan ur formen utan att den faller sönder. Skulle det ändå hända kan man alltid lappa ihop den med vaniljkräm.

Den ryska tsarfamiljen ska ha varit förtjusta i jordgubbar. De har åtminstone en dessert uppkallad efter sig där bäten mosas, vispas och blandas med apelsin, socker, grädde och, om man vill, lite likör. Allt serveras i glas och desserten är en praktisk avslutning på sommarmiddagen.

Andra spännande serveringsformer är grillade jordgubbar som tillsammans med andra fasta frukter blir en överraskande god dessert med iskall, vispad grädde. Ett alkoholfritt bål med klirrande isbitar och bubbel är inte så dumt det heller. I synnerhet om sommarvärmen äntligen hittar hit. (TT)

Recept

Fransk jordgubbstårta

För 6-8 personer

Tårtan bakas ut i låg pajform, ca 24-26 cm.

Till botten:

5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 krm salt

200 g smör

1 äggula

Till krämen:

5 äggulor

1 dl florsocker

1 1/2 msk majsstärkelse

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 vaniljstång

1 msk smör

Till garnering:

1 liter jordgubbar

1. Blanda mjöl, socker och salt i matberedaren. Arbeta in smöret och avsluta med äggulan. Låt degen vila svalt i 30 min.

2. Kavla ut och klä en pajform. Grädda botten mitt i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter.

3. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg stång och frön i mjölken. Koka upp och dra kastrullen från värmen. Ta ur stången efter fem minuter.

4. Vispa äggulor, florsocker och majsstärkelse till en pösig smet. Vispa ned i gräddmjölken. Slå tillbaka blandningen till kastrullen och värm till dess krämen nästan kokar. Ta bort från spisen och rör ned smöret och kyl snabbt.

5. När botten och kräm är kalla breds krämen ut på tårtbotten. Toppa med hela jordgubbar.

Ryska tsarens jordgubbsdessert

För 4 personer

1 liter jordgubbar

1/2 tsk fint rivet apelsinskal (gärna ekologisk)

1 1/2 msk strösocker

2 dl vispgrädde

2 msk florsocker

2 msk Cointreau eller annan citruslikör (kan uteslutas)

1. Dela jordgubbarna i klyftor. Spara fyra gubbar till garnering. Tvätta apelsinen noga och riv en halv tesked av det yttersta orangefärgade skalet. Vänd ned skalraspet tillsammans med strösocker och likör (om man vill) i en skål med jordgubbar. Plasta skålen och ställ den kallt minst en timme.

2. Sila av och spara vätskan. Kör knappt hälften av jordgubbarna till puré i mixer. Fördela resten av bären i fyra glas.

3. Vispa grädde och florsocker ganska hårt. Blanda grädden med purén och lägg i spritspåse utan tyll. Fördela över bären i glasen. Ställ kallt. Toppa med en jordgubbe i varje glas före servering.

Grillad frukt

För 4 personer

1 honungsmelon

1 färsk ananas

1 liter färska, fasta jordgubbar

1 msk frukt- eller bärvinäger

1 msk strösocker

Att äta till:

vispad, kyld grädde

1. Skär melon och ananas i skivor om två centimeter. Ta bort det hårda skalet på båda frukterna, även den hårda mittbiten från ananasen samt peta bort kärnhuset mitt i melonen. Jordgubbarna grillas med fästet kvar.

2. Grilla melon och ananas cirka två minuter per sida. Gubbarna grillas sammanlagt ett par minuter och måste rullas runt några gånger för att inte bli övergrillade och mosiga.

3. Lägg upp frukten på tallrikar, gärna mörka, för att få kontrasten med sockret. Ringla över vinägern och strö över socker. Serveras med en klick riktigt kall, vispad grädde.

Jordgubbsbål

För 6-8 personer

1 liter jordgubbar

1 citron

1 liter utspädd fläderblomssaft (späd med vatten)

20 vinbärsblad

1/2 liter fruktsoda

is

1. Jordgubbarna ska vara fasta och fina. Skölj, ta bort fästen och dela större bär i 2-3 delar. Tjusigast blir bålen om man har både hela och delade gubbar. Skär citronen i fina skivor.

2. Lägg bär och citron i en glasskål och häll fläderblomssaft som är blandad något starkare än rekommenderat. Ställ kallt i 20 minuter.

3. Späd med fruktsoda och lägg i väl sköljda vinbärsblad och rikligt med is.

Att dricka till:

Förutom bålen passar ett väl kylt sött mousserande vin. Italienska Asti Cinzano (7711), 75 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!