Från fu fu till gombo

Det kongolesiska köket beskrivs bäst som ­exotisk vardagsmat. Brigitte Tshibangu i Storvreta hittar alla ­råvaror här hemma, till och med de stora matkedjorna säljer den zucciniliknande grönsaken dongo dongo.

Foto: Tomas Lundin

Mat & dryck2014-06-23 07:02

– Just dongo dongo används väldigt mycket i det afrikanska köket, både i vegetariska grytor och soppor men även ihop med kött eller fisk, säger Brigitte Tshibangu.

Hon sprider ut en hel näve på köksbordet av den lilla grönsaken, som kallas okra här i Sverige, skär upp små bitar och lägger i grönsaksgrytan som puttrar på spisen.

Dongo dongo blir till en början slemmig, nästan som när man kokar rabarber med potatismjöl. Men efter en stund har grönsaksbitarna gift sig med tomaten och löken.

Mat från Kongo är hälsosam, den består av grönsaker, fisk, kött och nyttiga basvaror som matbanan och majs. Chili och vitlök används som smaksättare men även färska kryddor som timjan, dill och persilja.

– Själva tillagningen är inte så komplicerad. Men vi lagar all mat från grunden och då måste det få ta tid, säger Brigitte Tshibangu.

Yngste sonen Christvie, 10 år, tittar då och då in i köket för att se vad som pågår. Han gillar pizza, hamburgare och såklart mammas mat, mest av allt fu fu som ser ut som potatismos. Brigitte Tshibangu gör den på mannagrynsmjöl, men i Kongo görs den på majsmjöl.

– Vi äter den till nästan allt, i stället för pasta, ris eller potatis. Man blir väldigt mätt och får starka ben av den, säger hon och skrattar.

Hon kom till Sverige som flykting undan kriget för över 20 år sedan, först till Umeå mitt i smällkalla vintern och efter några år till Uppsala där hon utbildat sig till kock, börjat jobba som personlig assistent och engagerat sig i African student community i Uppsala, en social förening som också arbetar med utvecklingsfrågor i Afrika. I det senaste projektet blir gatubarn i huvudstaden Kongo Brazzaville hjälpta med utbildning och återförening med sina familjer.

– De kan bygga sig en framtid, starta små verksamheter och lämna livet på gatan, berättar hon.

Hemlandet har också en våldsam historia, med belgiskt kolonialstyre och därefter fattigdom, svält, korrumperade härskare och brutala miliser.

Men matkulturen har inte krossats, Brigitte Tshibangu lärde sig laga mat av sin mamma, som var kokerska.

– Som flicka var man tvungen att lära sig laga mat i tioårsåldern. Men redan när man är fem kan man börja med fu fu.

Franska är fortfarande det språk som håller samman de olika folkslagen i Kongo. Brigitte Tshibangus modersmål är annars lingala, en kongolesisk dialekt som hon pratar med väninnan Bitota Sparf, som tittar förbi när matlagningen pågår.

Bitota Sparp hjälper till att ta fram kongolesisk aubergine, en sorts äggplanta och lite selleri, purjolök och lök.

– Du kan köpa alla våra råvaror i asiatiska matbutiker och i vanliga mataffärer. Kryddorna skiljer sig inte från de som finns i Sverige, säger hon.

När kongolesisk mat står på menyn samlas oftast vänner och familj och äter tillsammans.

I dag blir det kattfisk med grönsaker, oxsvanssoppa, fu fu och som avrundning den söta mangokompotten med citron.

RECEPT

Oxsvanssoppa med grönsaker
(förrätt, 6 port)
600 g oxsvans
2 potatisar, skalade
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stjälkselleri
1 köttbuljong eller 2 tsk salt
2 lagerblad
1 tsk malen peppar

1 Koka oxsvans under lock på medeltemperatur tills köttet runt svansen är mjukt.
2 Förbered grönsakerna under tiden köttet kokar. Skala och skär dem i små bitar.
3 När köttet runt svansarna är mjukt, ta upp det och spar vätskan, som blivit till buljong.
4 Lägg ner grönsakerna i buljongen plus lagerblad och timjan, puttra tills allt blir mjukt.
5 Lägg tillbaka köttet i grytan. Avsluta med peppar och buljong eller salt.

Kattfisk med gombo och fufu
Gombo: (6 portioner)
600 g färsk okra
1 gul lök
1 tomat
2 vanlig aubergine eller 2 kongolesiska
2 vitlökar
2 msk olja
1/2 burk krossad tomat
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 msk tomatpure
5 dl vatten

1 Skölj och skär okra och aubergine i lagom stora bitar.
2 Skär tomat, lök och vitlök i små bitar.
3 Värm lite olja i en kastrull.  Lägg i lök och vitlök och sänk värmen.
4 Lägg i aubergine eller äggplanta.
5 Tillsätt tomat (puré och färsk). Blanda sakta.
6 Häll i okra och vatten och tillsätt citronsaft.
7 Puttra försiktigt, okra är bräcklig. Lägg på locket och låt stå 10 minuter på låg värme.

Kattfisk :
1 kg kattfisk,
125 g smör,
1 1/4 dl torrt vitt vin
1 1/4 dl citronsaft
3 vitlöksklyftor
1 msk färsk koriander eller selleri, hackad
salt
peppar
paprikapulver
1 färsk chili
2 knippen salladslök
1 ask körsbärstomater

1 Värm ugnen till 190 grader.
2 Salta och peppra fisken.
3 Lägg fisken i en gratängform och ställ in i ugnen.
4 Smält smöret i en stekpanna. Lägg i de övriga ingredienserna förutom paprikapulver. Låt sjuda i 2 minuter.
5 Ta bort pannan från värmen. Ta ut fisken och häll grönsaksblandningen över. Strö över paprikapulver.
6 Sätt tillbaka fisken i ugnen tills allt puttrar, låt stå ungefär ungefär 25–30 minuter.
7 Dekorera med körsbärstomater och salladslök.

Fu fu:
800 g mannagryn
1 l vatten
ca 1 dl potatismjöl
Manuell visp och träslev
 
1 Låt vattnet koka upp i kastrull. Tillsätt mannagryn sakta, sakta tills blandningen lite fast.
2 Tillsätt potatismjöl och blanda allting ordentligt tills smeten blir slät.
3. Lägg upp en klick fu fu på varsin tallrik tillsammans med fisken och grönsakerna.
 
Mangokompott med lime
(6 port)
500 g mango
2  lime
1,5 dl socker
2 msk kanel
 
1 Skala mango och skär köttet i små bitar.
2 Skala lime och riv skalet och blanda med mangon.
3 Tillsätt vatten och koka under 30 minuter tills mango mjuknar.
4 Tillsätt socker.
5 Sänk värmen och rör sakta sakta med träslev.
6 Låt blandning stå i nästan en timme.
7 Servera med en bit citron eller vaniljglass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!