Från uteätare till innekock

På en utekväll med tjejkompisarna blev hon peppad. När hon kom hem skickade hon in en ansökan till att delta i TV 4:s program Mästerkockarna. Nu är Josefina Drake från Uppsala en av finalisterna som biter sig fast.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2012-01-26 09:03

Det finns inget namn utanför ytterdörren, men väl en dörrmatta i form av en igelkott. Hon bor i ett nybyggt centralt område med ett modernt kök som går i svart och vitt. Men hon skulle vilja att det var större och önskar sig en köksö i mitten. På spisen bubblar det i flera kastruller samtidigt. Josefina Drake har läget under kontroll och i jämförelse med att laga mat i tv-programmet Mästerkockarna, är vårt besök ingenting.
– Att laga mat i Mästarkockarna är pressat. Det är faktiskt värre än det ser ut i tv, säger Josefina Drake.
– Jag var som ett nervvrak. Domarna drog ut på tiden innan de gav besked för att hålla oss på sträckbänken. Speciellt inför oss känslomänniskor väntade de extra länge innan de avslöjade om vi klarat oss vidare, säger Josefina Drake som generöst bjudit på sina känslor av glädje och besvikelse under de program som visats.
– Man är så himla uppjagad, så när man får veta att man får vara kvar släpper allting och då kom tårarna för mig.

Hon är förvånad att hon sökte till programmet, i vanliga fall är hon inte den som slänger sig ut i sådana sammanhang. Ännu mer förvånad blev hon när hon klarade uttagningen och blev en av de 40 som fick vara med. Cirka 2 000 personer hade ansökt. Sen gick hon vidare till final och är nu en av de tolv som är kvar. Men hur det går i kommande avsnitt får hon inte avslöja. Inför tävlingen hade hon pluggat in klassiska recept och lagat rätter som är i ropet och som hon trodde skulle komma med. Risotto hade hon övat på och det klarade hon galant i tv. Matlagning är hennes hobby och hon kan sitta i timmar och läsa i kokböcker, recept i tidningar eller på nätet. Då sätter tankarna på nya maträtter i gång. Hon äter det mesta utom inälvsmat och Billys pizza. Hennes intresse för att laga mat är ganska färskt. Innan dottern Leia föddes, för snart tre år sedan, åt hon och sambon mest ute på restaurang.
– Men när vi fick barn hade vi inte tid att gå ut längre och började laga mat hemma. Shit, det här är ju lajbans, insåg jag. Speciellt gillar jag att laga festmat, men vardagsmat kan också vara kul. Om man provar nya rätter hela tiden lär man sig nya saker, även om inte allt blir så bra alla gånger, säger Josefina Drake och rör om i jordärtskockssoppan och smakar av. Det var något som domarna tjatade på deltagarna att de måste göra ofta.

Efter inspelningen, som är avklarad i höstas, har hon inte tappat lusten att laga mat. Tvärtom! Hon har upptäckt vad hon vill satsa på och planerar att utbilda sig till kock.



RECEPT


Jordärtskockssoppa
med halstrad röding



INGREDIENSER (4 personer)

Soppa:
500 g jordärtskockor
1 schalottenlök
1/2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong/fond (egengjord eller 2 dl vatten och 1/2 fiskbuljongtärning)
2–3 dl grädde
1 msk crème fraiche
Salt, peppar

Röding:
2 rödingfiléer
2 msk smör
salt, peppar
100 g sockerärtor
2 morötter
2 msk smör


GÖR SÅ HÄR:

Soppa: Skala och dela skockorna i små bitar. Fräs finhackad schalottenlök i en kastrull och lägg sedan i skockorna. Häll på vitt vin, fond och grädde. Salta, peppra. Koka tills skockorna är mjuka. Tillsätt crème fraiche och mixa ordentligt slät med handmixer.

Röding: Värm upp en panna och låt smöret bli gyllenbrunt. Salta och peppra rödingfiléerna. Börja steka fisken med skinnsidan nedåt. Stek på medelvärme i 4–6 minuter (beroende på filéns storlek). Ös fisken hela tiden med smör. Vänd och stek ytterligare 1–2 minuter.

Strimla morötter och sockerärtor fint. Koka cirka 5 minuter i vatten med smör och salt. Servera soppan med smörkokta morötter, sockerärtor och halstrad röding.




Tjälknöl med
rotfruktsgratäng och murkelsås



INGREDIENSER (4 personer)

Tjälknöl:
1,2 kg älgstek, fryst
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
3 lagerblad
4 mortlade enbär
4 svartpepparkorn

Rotfruktsgratäng:
300 g mjölig potatis
2 morötter
2 palsternackor
100 g rotselleri
1 klyfta vitlök
2,5 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl Västerbottenost
1 msk finhackad timjan
1 krm riven muskot
salt peppar

Murkelsås:
300 g murklor
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 msk sherry
3 dl grädde
2 msk kalvfond
salt peppar


GÖR SÅ HÄR

Tjälknöl: Sätt in en fryst älgstek på en ugnssäker form i en kall ugn. Dra på temperaturen till 75 grader. Efter någon timme kan man sätta i en köttermometer. Efter 10–13 timmar är steken klar. När termometern visar 55 grader är köttet rött. När den visar 65 grader är köttet rosa. När den visar 75 grader är den helt genomstekt. Koka upp en lag med vatten, salt, socker och kryddor. Låt lagen kallna. Lägg sedan älgsteken i lagen i 4–5 timmar. Sen är den redo att ätas.

Rotfruktsgratäng: Sätt ugnen på 225 grader. Skiva alla rotfrukter tunt. Koka i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk tills rotsakerna är mjuka. Häll över rotfrukterna och gräddmjölken i en ugnssäker form. Salta och peppra ordentligt. Strö över finhackad timjan och riven muskot. Toppa med riven Västerbottenost. Ställ in i ugnen tills osten fått en fin färg, cirka 15 minuter.

Murkelsås: Hacka lök och murklor. Dra i smör i en kastrull. Fräs svamp och lök några minuter. Häll sedan i sherry, grädde och fond. Låt koka ihop cirka 10 minuter. Salta peppra.




Crème brulée med hjortron


INGREDIENSER (4 personer)
1,5 dl hjortron
1 dl socker
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
3 msk socker
6 äggulor
Råsocker


GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 150 grader. Spara några hjortron till dekorationen. Koka ihop hjortron och socker i en kastrull på låg värme cirka 5 minuter. Häll upp i ugnssäkra portionsformar.
Skåra och dra ur fröna ur vaniljstången. Lägg frön och vaniljstång i en kastrull och häll på mjölk, grädde och socker. Koka upp. Ta bort vaniljstången.
Vispa äggulorna. Häll i den heta gräddmjölken under vispning. Fördela äggsmeten i portionsformarna med hjortron. Ställ formarna i en långpanna och häll på vatten (vattenbad). Ugnsbaka tills smeten har stannat, cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
Strö råsocker på bruléerna och bränn sockret med en bruléebrännare. Alternativt kan du dra på grillvärme 250 grader och ställa in formarna högt upp tills sockret smält, cirka 2 minuter. Servera genast.

PERSONLIGT: JOSEFINA DRAKE

Ålder: 28 år
Bor: I Uppsala
Familj: Sambo Daniel, och dotter Leia, snart 3 år
Yrke: Säljare på Ikea.
Fritid: Är tillsammans med familjen. Lagar mat, det är min hobby.
Drömmer om: Att ha en egen lite mysig restaurang.
Tycker illa om: Det finns så mycket. Krig och annat elände. När barn far illa kan jag ligga vaken och fundera på det hela nätter.
På gång: 3–4 februari ska hon laga mat med Mästerkocksdomaren Markus Aujalay när han kommer till Uppsala och gästspelar med sin meny på Hyllan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!