Fransk älggryta
(6-8 personer) 1 kg högrev eller märgpipaolja till stekning3 gula lökar4 morötter1 bit kålrot cirka 1 dl 2 dl krossade tomater 1 1/2 tsk provençalska kryddor (färdig kryddblandning), 2 lagerblad 1 1/2 tsk salt 1 tsk malen svartpeppar ca 15 kryddpepparkorn2-3 dl rödvin 1 dl outblandad svart vinbärssaft 1 tärning mörk oxbuljong 1 dl grädde.
Bryn ben och köttrens i olja i en stekpanna. Fräs ur stekpannan med 1 1/2 dl vatten och häll i en kastrull. Låt koka under lock 1-1 1/2 timma. Tillsätt ev mer vatten så att det inte kokar torrt men reduceras.
Under tiden hacka lök som fräses genomskinlig i olja. Skiva morötter och hacka en kålrot. Lägg i den frästa löken, morötterna och kålroten i grytan. Sila benkastrullen och häll buljongkoket i grytan.Tillsätt krossade tomater, provençalska kryddor, lagerblad, salt, malen svartpeppar och kryddpepparkorn.
Låt koka upp. Tillsätt rödvin, outblandad svart vinbärssaft, oxbuljongtärning och grädde. Låt puttra tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar och ev mera oxbuljong. Gör en toppredning och red av till önskad konsistens. Servera med avorioris. Garnera med skivad färsk tomat och rikligt med persilja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!