Fredagsmys med tävlingslaget

Fredagsgott är temat i tävlingen Årets Hemmakock. Det passade Uppsalaborna Marym Poorafshar, och hennes dotter, Ava Feghhi, perfekt. Deras recept tog dem till finalen i tävlingen Årets hemmakock.

Maryam Poorafshar och dottern Ava Feghhi tycker om att laga mat tillsammans. De gick till final i tävlingen Årets hemmakock.

Maryam Poorafshar och dottern Ava Feghhi tycker om att laga mat tillsammans. De gick till final i tävlingen Årets hemmakock.

Foto: Patrik Lundin

Mat & dryck2009-10-22 09:00
Ava Feghhi är åtta år och går i tvåan på Uppsävja skola och har lagat mat så länge hon kan minnas. Hon är modig i köket. En av hennes första insatser var att blanda ketchup med chokladsås och ostbågar. Men filosofin att flera goda grejer borde bli ännu godare ihop, funkade tyvärr inte. Numera kan hon båda baka och följa recept.
- När hon var liten var det lite krångligt med maten för Ava. Då märkte jag att hon åt mycket bättre om hon varit med och lagat maten själv, säger hennes mamma, Maryam Poorafshar.

Ibland kan det ta lite mera tid och bli lite kladdigare i köket men alla är överens om att det är roligare. Att laga maten tillsammans ser de som en utmärkt familjeaktivitet. Inte minst på fredagskvällar.
Men även de har en uppdelning. På vardagarna är det pappa, Jamal Feghhi, som hämtar sin dotter på skolan, går hem och lagar vardagsmaten. På helgerna eller om de ska bjuda på mat är det Maryam Poorafshar som ställer sig vid spisen.
Han trivs med rutinarbete, medan hon tycker om att skapa nytt. Hon är så intresserad av matlagning att hon inte har några standardrätter, sådana som man kör i repris om och om igen, utan hon vill testa nytt hela tiden.
- Mamma trodde inte vi skulle komma till finalen, säger Ava Feghhi.
- Hjälp! var min första tanke, men sedan tänkte jag att Ava skulle älska att vara med, säger Maryam Poorafshar.

Ingen av dem är speciellt nervösa, de har provlagat sin meny ett par tre gånger och det får räcka.
- Vill du skära jordgubbarna? frågar Maryam sin dotter, som är den som ska laga efterrätten under tävlingen, medan hon ska laga kycklingburgarna med mangosalsa och avocado.
Maryam Poorafshar gillar att ha frukt i maten, det ger en frsäch smak och vackra färger.
- Jaaaaa, ropar Ava och hämtar tråget med jordgubbar och en skärbräda.
Kniv är hon van att hantera, det har hon gjort i många. år. Från början fick hon använda en liten vass kniv. Och hittills har hon inte skurit sig.
Samtidigt som Ava Feghhi skär jordgubbarna hittar hon på ett nytt namn till efterrätten. Antingen ska den heta kokosbollar eller Iggitiggis.


Recept:

Förrätt
Inbakad sötpotatis med getost

(4 pers)
300 gr sötpotatis
100 gr getost
3 st smördegsplattor
1 äggula
300 gr rödbetor
100 gr getost

Gör så här:
1. Skala, skiva och koka sötpotatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av så att purén inte blir vattnig.
2. Mixa i getosten tills det blir en slät puré.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Tina smördegsplattorna. Kavla ut dem till 30x40 cm. Ta ut rundlar med ett glas eller runt mått ca 8 cm i diameter. Lägg en stor klick av purén i mitten pensla med äggula runt kanten och lägg på en ny rundel . Tryck till runt kanterna med en gaffel
Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med resterande äggula. Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Servera till ugnsbakade rödbetor som garneras med riven getost.

Huvudrätt
Kycklingburgare med mangosalsa

(4 pers)

En burgare av kycklingfärs och med smaker av chili, mangosötma och frisk lime, serverad i salladsblad

400 g kycklingfärs
1 dl grädde
3 salladslökar
1 litet ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Salsa:
1 mogen mango
1 röd paprika
2 msk rapsolja
1,5 tsk sambal oelek
1 msk hackad mynta

Servering:
Stora salladsblad
Avokado i skivor
Lime, klyftor
2 msk granatäppelkärnor

Gör så här:
1. Hacka salladslöken och arbeta ihop med färs, grädde, lök, ägg, salt och peppar till en smidig färs. Forma dem till 8 burgare och lägg på en oljad skärbräda.
2. Skala kärna ur och finhacka mangon. Kärna ur och finhacka paprikan. Blanda med olja, sambal oelek och mynta. Garnera med granatäpplekärnor
3. Smörstek burgarna över medelvärme ca 4 min på varje sida.
4. Servera burgarna på salladsblad. Toppa med avokado, salsa, lime och granatäpplekärnor.

Efterrätt
Jordgubbar i passionsfruktslag

( 4 pers)
Byt ut jordgubbarna mot äpplen, apelsiner, melon eller annan frukt beroende på säsong

0,5 liter färska jordgubbar
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
8-10 små mandelskorpor (t ex biscotti)
2-3 passionsfrukter
1 burk vaniljkesella
Citronmeliss att garnera med

Gör så här:
1. Koka socker och vatten 2-3 minuter. Låt kallna.
2. Skär jordgubbarna i skivor. Bryt skorporna i mindre bitar.
3. Dela passionsfrukterna och gröp ut kärnorna, blanda med sockerlagen.
4. Varva jordgubbar, skorpor och vaniljkesella i 4 glas. Häll på passionsfruktslagen. Garnera med citronmeliss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!