Frukostbröd

(22 st)Först kokas en havregrynsgröt som får kallna. Efter det sätts själva degen.3 dl vatten3 dl havregryn2 dl russin1 msk olja1 msk flytande honung2 tsk salt50 g jäst + 3 dl kallt vatten11-12 dl vetemjöl

Mat & dryck2001-08-29 14:10
Blanda i en kastrull vatten, havregryn, russin, olja, honung och salt. Låt koka upp under omrörning och koka några minuter på svag värme. Ta av från plattan och låt kallna. Rör ut jästen i det kalla vattnet i degbunken. Tillsätt havregrynsgröten och arbeta in vetemjöl till en smidig deg. Mät genom att hälla mjölet direkt från påsen ner i ett litermått. Mjölmängden är aldrig exakt. Ta gärna upp degen på bakbordet och arbeta in mjölet. Man känner då bättre hur mycket mjöl som går åt till degen. Degen ska inte kladda men inte heller vara stabbig. Lägg tillbaka degen i bunken och strö över lite mjöl på ytan. Täck med bakduk och låt den jäsa på dragfritt ställe ca en timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på bakbordet och knåda ev in lite mer mjöl. Dela degen i två delar. Rulla ut till längder ca 40 cm långa. Dela varje längd i 11 bitar genom att bara skära av med degskrapan. Ställ bitarna på bakpappersklädd plåt med snittytan ner. Täck över med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bröden kallna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!