Myror i brallan, har han sagt om sig själv. Jo, nog stämmer det.
Erik Fröderberg far omkring som en levande Janne Långben, svarar på frågor från kunder och instruerar personal, begär offert på ventilation i sin villa och hoppar plötsligt upp från den gamla soffan: ”Är det okej om jag tar det här bara?”
Och så far han nedför den smala spiraltrappan och skyndar fram till en stamkund, som behöver hjälp direkt.
Han passar in i den vitkaklade lokalen, som är ganska slamrig. Mjuk musik av Daniel Lemma är en kuliss som knappt tränger igenom.
Du har kanske sett honom som tv-kocken som ska trolla fram en delikat trerättersmeny av det han hittar i kändisarnas kylskåp. Det verkar vara en omöjlighet, men Erik är nog i sitt rätta element precis där. Mitt emellan hysteri och desperation. All over the place, på språng i sitt kockförkläde.
Till vardags har han, som synes, det inte så mycket lugnare. Han har nyligen blivit chef för driften i de fyra butikerna i Albert & Jacks-kedjan i Stockholm, ett expanderande bageri- och restaurangkoncept ägt av restaurang Vassa Eggen, även det under stark tillväxt. Senaste tillskottet är tapasbaren Boqueria i nyöppnade och heta Mood-gallerian ett kvarter bakom NK-huset.
Han har snabbt löst problemet, kommer tillbaka uppför spiraltrappan och ber om ursäkt för sin rymning.
- Det fanns en tid när jag sa ja till allt för att överleva, säger han. Nu säger jag nej till allt för att överleva, men avslöjar samtidigt att riktigt allt har han ändå inte sagt nej till, trots allt. Han är mitt i inspelningarna av sex nya avsnitt av ”Här har du ditt kylskåp”, som ska sändas i tv i sommar. Två avsnitt är klara än så länge, fyra återstår. Erik vet inte vilka kändisar han ska besöka, utan får bara en tid och plats där han ska infinna sig. Han får inte ta med sig en enda sak mer än sitt förkläde, inte ens en bra kniv.
Erik Fröderberg är rutinerad, sina 31 år till trots. Han började i branschen som 16-åring, när ”alla” andra började gymnasiet.
- Jag har aldrig haft ett gymkort, om jag säger så. Jag tycker inte om att sitta stilla, förklarar han medan blicken sveper ned mot butiken. Allt lugnt där, kan kan sitta kvar.
Som 25-åring öppnade han krog tillsammans med en kompis. Hans yrkesbana på egna ben startade med det som många kockar har som livsdröm och mål. Restaurangen, Dining Club i närheten av S:t Eriksplan i Stockholm, fick snart goda recensioner i tidningarna och telefonerna började gå heta. Han berättar en anekdot från restaurangen om ett par besökare på krogen i Vasastan:
”Det var två gäster från Östermalm och den ena sa till den andra: Har du varit här förut?
Den andra svarade: På den här restaurangen? Nej. I den här stadsdelen? Ja, en gång.”
Erik Fröderberg flinar åt anekdoten, jag blir inte klar över om den är sann.
Något som numera upptar väldigt mycket av hans tid är att fundera över trender och förbättringar i företaget. En förbättring är helt självklar för honom: hur man kan jobba snabbare. Han säger snabbare, men pratar om effektivitet och att slippa göra samma sak flera gånger. Fokus finns också på att få surdegsbageriet att växa från ett frukost- och lunchställe till en kvarterskrog som även lockar gäster framåt kvällen.
Och det i ett Stockholm där det finns fler bra sittplatser på restaurangerna än det finns gäster. Kampen är stentuff i branschen. Mattrenderna just nu kallar Erik för ”fiskens död och köttets återkomst”.
- Kanske crêpes och galettes bakade på bovete, tänker han högt. De går ju att äta som förrätt, varmrätt och dessert och det går att fylla dem med bra saker. Räkor, färsk spenat, sådant som inte är onyttigt, utan fräscht. Och de kan kosta runt 100-lappen.
- Jag älskar snabbmat, säger han sedan och säger sedan att han är ”överjävligt värdelös” på att komma ihåg att äta. Han försöker minnas om han åt någon lunch i dag. Nä, det verkar inte så. Han får tvinga i sig mat, faktiskt.
Utan att jag kan hindra det hoppar det en groda ur min mun, när jag säger: ”Vad har du egentligen för vilopuls?” Han tittar på mig med lite tom blick och säger att han har en ”av-och-på”-knapp. När han stänger av somnar han på två sekunder.
Något som Erik Fröderberg är stolt över är att han och hustrun fått döttrarna att äta mycket frukt och grönsaker. Han ser fruktsallad som en väg att hålla barnen friska.
- Frukt är världens bästa snacks, säger han och är själv ett bevis på att frukt funkar.
Se upp för Erik om du rör dig i trakterna av Humlegården. Strax innan vi träffades sprang han genom centrala Stockholm med varor som behövde leveras snabbt till en av de andra butikerna. Han har en svart sparkcykel, men den var på fel ställe.
Nu funderar han på rullskridskor.