Galet gott med färsk basilika

Köp en kruka basilika, kör ner näsan bland de välvda gröna bladen och andas in. Det är lätt att bli beroende av både doft och smak.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2012-08-02 10:27

Basilika är en av våra mest uppskattade färska örter, antingen man odlar själv eller köper i kruka. Numera finns den i en mängd olika varianter, som småbladig, rödbladig eller med smak av anis eller kanel. Lite kul, men själv väljer jag helst den ursprungliga smaken, det vill säga den friskt nötiga som finns hos storbladig basilika.

Som krydda är den urgammal och odlades redan i det forntida Egypten. I Indien är basilika en helig växt och används inom läkekonsten. Längre bort i Asien är den speciella thailändska basilikan en viktig ingrediens i matlagning. I vår del av världen förknippas basilika i första hand med det italienska köket, gärna i kombination med tomater, ost och mjölprodukter som pizza, bröd och pasta.

Bra att veta för oss nordbor är att basilika är känslig för kyla. Den fryser lätt och redan vid tio plusgrader börjar den att sloka. Köper man färsk basilika på vintern gäller det att skynda hem och är det riktigt kallt bör man ha något skyddande att ta hem kryddan i.

Denna vecka tar vi fasta på kopplingen till det italienska köket och frestar med hemrostade crostinis gjorda av en dagsgammal baguette. Skär den i tunna skivor, doppa i olivolja och rosta lätt i ugn. De spröda bröden toppas sedan med en röra gjord på soltorkade tomater och basilika, alternativt basilikakryddad färskost som vi gör själva.

Pannkakor med italienska delikatesser är ett annat alternativ av det lättare slaget. Mer rejält blir det med kotletter från grillen och en riktigt mustig italiensk tomatsås. Allt kryddat med färsk basilika förstås.

Recept

Crostinis med tillbehör

För 4 personer

12 bitar

Ingredienser:

1/2 baguette, gärna dagsgammal

3–4 msk olivolja, smaksatt om man vill

Att äta till 1:

200 g neutral färskost

3 msk finhackad basilika

1 krm örtsalt

Att äta till 2:

100 g mjuka soltorkade tomater

1 tsk inlagd kapris

2 msk färskriven parmesanost

2 msk hackade basilikablad

Gör så här:

1. En dagsgammal baguette, dock inte torkad och stenhård, skivas upp i centimetertjocka skivor. Häll ut olivolja på en djup tallrik och doppa eller pensla snittytorna med oljan. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta bröden mitt i en 225 graders ugn i 2–3 minuter. Brödskivorna ska få färg men just inte mer. Ta ut plåten, ta bort brödet från bakplåtspappret och låt det svalna. Ligger bröden kvar på plåten blir de lätt övergräddade.

2. Lägg färskosten i matberedaren tillsammans med basilikablad och örtsalt. Kör till en slät ost och lägg upp i en skål.

3. Kör soltorkade tomater med kapris, parmesanost och basilikablad till en slät tomatröra i matberedaren. Justera konsistensen på röran med ost (fastare) och olivolja (lösare).

4. Klicka ut osten och röran på kalla crostinis och toppa med basilika.

Basilikapannkakor med parmaskinka

För 4 personer

Ingredienser:

1 ägg

3 dl mjölk

1 dl vetemjöl

1/2 tsk vegetariskt buljongpulver

15 finhackade basilikablad

smör till stekning

Att äta till:

10 champinjoner

2–3 späda morötter

1 liten zucchini

12–15 körbärstomater

olivolja

salt

1 dl grovt färskriven parmesanost

70 g lufttorkad Parmaskinka

riktigt med färsk basilika

Gör så här:

1. Vispa samman ägg och 1 1/2 dl mjölk i en bunke. Vispa ner allt mjöl till dess smeten är tjock och klumpfri. Avsluta med resterande mjölk, buljongpulver och basilikablad.

2. Skär champinjoner, skalade morötter och zucchini i tunna strimlor. Dela körbärstomaterna i halvor. Stek grönsakerna hastigt i olivolja. Ta upp och salta lätt.

3. Grädda pannkakorna i en medelvarm panna. Pannkakorna ska ha fin färg men inte mer.

4. Lägg upp pannkakorna på tallrikar, fördela grönsakerna över och toppa med grovt riven parmesanost och några skivor Parmaskinka. Garnera med basilikablad.

Grillad fläskkotlett med tomatsås

För 4 personer

4 fläskkotletter på

vardera ca 180 g

Till marinaden:

2 msk rapsolja

1 msk mörk balsamvinäger

1 tsk grovmald svartpeppar

Till såsen:

8 stora tomater

1 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin

1 dl vatten

färsk basilika

salt och peppar

Att äta till:

nykokt pasta

blandade salladsblad

Gör så här:

1. Blanda marinaden och pensla den på kotletterna. Låt köttet ligga svalt och dra i 15 minuter.

2. Hacka tomaterna grovt. Om man vill kan man skålla tomaterna först, men det är inte nödvändigt. Hetta upp en stor gryta, tillsätt olivolja och vänd ner tomathacket. Vänd runt och tillsätt finhackad vitlök, tomatpuré, rödvin och vatten. Låt allt fräsa ihop en stund och sedan sjuda sakta i 15 minuter.

3. Grilla kotletterna ganska hårt, cirka 3 minuter per sida. Lägg över kotletterna i vid panna, täck dem med grovt hackad basilika och sila över tomatsåsen. Bräsera kotletterna, det vill säga låt dem sjuda sakta under lock i såsen, i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!