Gifflar

(16 st)25 g jäst2,5 dl ljummet vatten 37 grader0,5 dl flytande margarin eller olja1 tsk salt1 uppvispat äggcirka 9 dl vetemjöl

Mat & dryck2001-03-15 00:01
Lätta gifflar som garneras med hel kummin eller till exempel vallmofrö. Bred dig en frukostgiffel eller ät den ljum till soppan.
Smula jästen i degbunken (dela jästpaketet på diagonalen). Ljumma vattnet till 37 grader. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt margarin eller olja, salt, ägg och vetemjöl till en smidig deg. Knåda den gärna lätt på mjölat bakbord. Lägg tillbaka i bunken och strö över lite mjöl på ytan. Täck över och jäs cirka 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rund kaka cirka 25 cm i diameter. Skär eller sporra ut 8 snibbar. Rulla ihop snibbarna med början från den breda kanten (sträck kanten lite) mot spetsen. Böj dem lätt och lägg gifflarna med skarven ned på bakpappersklädd plåt. Täck över och jäs dem 25-30 minuter eller tills de ser lätta ut. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och garnera med hel kummin eller vallmofrö eller garnera hälften med kummin och hälften med vallmofrö. Grädda mitt i ugnen vid 250 grader cirka 10 min. Låt svalna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!