Glutenfria semlor för alla

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2011-03-02 11:17

INGREDIENSER:
100 g vanligt eller LF smör, alternativt mjölkfritt margarin
3 dl vanlig eller LF mjölk, alternativt ris, soja eller havremjölk
1 pkt röd jäst, 50 g
1 ägg
3/4 dl strösocker
½ tsk salt
½ tsk nystött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
10 - 12 dl glutenfri mix - jag använde Lailas mjölk- och glutenfria mix
1 ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR:
Smält smör/margarin, och tillsätt mjölken. Ljumma till 37 grader.
Smula jästen, och rör ut den i lite av degvätskan.
Tillsätt resterande degvätska, ägg, socker, salt och kardemumma.
Blanda 8 dl av mjölmixen med fiberhusk, bakpulver och vaniljsocker, och rör ned alltsammans på en gång. Knåda degen väl på lågt varvtal i matberedaren, och tillsätt resterande mjöl lite i taget.
Spara 1 - 2 dl till utbakning.
Täck över och låt jäsa 30 - 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, och knåda igenom den.
Dela degen i 12 delar, och rulla med lätt hand ut till runda, släta bullar.
Lägg på bakpapprad plåt, täck över med handduk, och låt jäsa ytterligare 20 - 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, och grädda i knappt 250 grader, ca 7 - 8 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Fyllning 1: lika mängd urtaget, smulat inkråm och mandelmjöl (hemgjort eller färdigköpt), samt florsocker efter smak och lite mjölk att binda ihop massan med.
Fyllning 2: samma som ovan, men byt ut mandelmjölet mot rostat hasselnötsmjöl.
Fyllning 3: inkråmet blandat med en god vaniljkräm, hemgjord eller färdigköpt.
Fyllning 4: inkråmet blandat med en god citroncurd

GÖR SÅ HÄR:
Skär av ett lock på bullen, och fyll med valfri fyllning. Spritsa grädde runtom för den som tål det. Sikta över florsocker. Till citroncurdsfyllningen kan det vara trevligt med florsocker med citronsmak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!