Fluffiga ljusa bröd. Receptet passar även bra till hamburgerbröd, korvbröd eller baguetter.
12 st:
25 g jäst
3 dl vatten
2 msk olja
1 msk psyliumskal (husk)
½ dl kesella
½ tsk salt
1 tsk pomeransskal
5 ½ dl fin mjölmix
Till pensling:
1 ägg
Eventuellt sesamfrö
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Värm vatten och olja till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör så att jästen löser sig.
3. Blanda ner psylliumskal och låt svälla 10 minuter.
4. Tillsätt kesella, salt, pomeransskal och mjölmix. Arbeta degen väl, gärna i maskin eller med elvisp. Degen ska vara kladdig.
5. Forma med blöta händer 12 runda bullar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45–60 minuter.
6. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg (strö på sesamfrön på hamburgerbröd).
7. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.