Gomiddag

Gomiddag Anna Åstrand, kock på Pub 19 Maträtt: Fiskgryta med blåmusslor och saffranVarför?- Det är otroligt gott och passar till helgen.

Mat & dryck2005-02-03 00:00
Fiskgryta med blåmusslor och saffran
Ingredienser (4 portioner):
1 kg blåmusslor, färska
400 g lax eller annan fisk, skuren i små kuber
1/2 flaska torrt vitt vin
1/2 fiskbuljongtärning
1/2 liter vatten
1 pkt saffran
2-­3 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 kruka/knippe persilja
1 stycke fänkål
1 knippe vårlök
1 stor morot
1 pkt sockerärtor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor


Gör så här:
1 Borsta musslorna, skölj i kallt vatten och kasta de trasiga. eller med öppna skal.
2 Hacka gul lök och vitlök. Fräs i lite olja utan att löken tar färg. Häll i musslorna, timjan, saffran samt buljongtärning, vatten och vin. Sätt på locket, koka några minter, tills musslorna öppnat sig. Sila av buljongen i en kastrull. Obs kasta inte bort, buljongen är grunden till såsen. Kasta däremot musslorna som inte öppnat sig.
3 Koka ner tills häften av buljongen återstår. Häll i grädde och crème fraiche. Koka cirka 10 minuter.
4 Hacka grönsakerna i snygga bitar. Lägg dem i buljongen, koka någon minut ­ dra dem av värmen. Vänd ner fisken, musslorna och smöret (fisken blir klar av eftervärmen). Låt stå cirka 5 minuter. Häll på hackad persilja. Värm försiktigt upp om den inte känns tillräckligt varm.
5 Servera gärna med aïoli. Så här gör du en god, falsk variant: Blanda 1 dl majonnäs, 1 msk olivolja, några stänk pressad citron, pressad vitlök efter behag och servera med ett gott bröd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!