Gör din egen färskost
Blanda 1 l filmjölk (standard) eller naturell yoghurt med 3 dl gräddfil i en kastrull.
Hetta upp till 45û50 grader (använd en termometer).
Låt blandningen rinna av genom en bryggtratt med filter ca 4 timmar. Stjälp upp ostmassan och smaksätt den.
Vitlöksost: Blanda 0,5 sats ostmassa med 1û2 skalade och pressade vitlöksklyftor och 2û3 msk hackad persilja. Forma massan till små och platta ostar.
Pepparost: Blanda 0,5 sats ostmassa med 2 tsk stött rosépeppar, 0,5 tsk grovmalen svartpeppar eller 2 tsk stött grönpeppar. Forma massan till små och platta ostar och vänd dem gärna i den pepparsort som använts som smaksättning.
Kumminost: Lägg 2û3 tsk hel kummin i lite hett vatten (ger en kraftigare smak då). Blanda 0,5 sats ostmassa med avhälld kummin och lite grovt salt. Forma till små och platta ostar. Vänd dem i kummin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!