Gott, kul och spretigt på Picnic

Picnic är en spretig historia där efterrättsmenyn firar triumfer, tycker Krogpatrullen.

Gott och fint. Picnics uteservering vann en guldkaja förra året. Även restaurangen i övrigt faller krogpatrullen i smaken.?Foto: Jonas Larsson

Gott och fint. Picnics uteservering vann en guldkaja förra året. Även restaurangen i övrigt faller krogpatrullen i smaken.?Foto: Jonas Larsson

Foto: Jonas Larsson

Mat & dryck2014-08-29 07:00

Hotellrestaurangen Picnic var en glittrande nykomling på Uppsalas kroghimmel för några år sedan. Konceptet var nytt och kul, om än lite plottrigt. Sedan fasade man ut delar av picknickstuket och blev mer konventionella – kanske inte lika roligt, men alltjämt välsmakande.

Även miljön var oväntat lyckad, fjärran många gråtrista hotellrestauranger, med sin ljusa och härligt nordiskt klingande inredningsstil.

Lokalen är sig lik sedan öppnandet och har heller inte förlorat sin fräschör. Menyn har däremotgått genom förändringar och det känns som att Picnic har lite svårt att bestämma sig. Det blir lite crossoverpannka av det hela, låt vara att det mesta smakar gott.

Patrullen är särskilt förtjust i de friterade bläckfiskringarna (85 kr) på förrättsmenyn, som är snyggt frasiga och trevligt nog serveras med en hög salt bredvid. Picnics falafel (75 kr) är fint krispiga och med bra spiskumminton. Däremot är konsistensen inte helt hundra, om patrullen får välja görs de på endast blötlagda kikärtor. Tonfisk ”Asian style” (95 kr) är helt okej, men den halstrade tonfisken serveras kall och smakerna kommer inte fram. Ljummen hade varit att föredra. Den medföljande wasabikrämen är däremot fint balanserad. Det är svårt att inte lockas att även prova klassikern grodlår (95 kr), även om det mest är en rolig parentes. Smaken drar åt såväl kalv som kyckling och låren är stekta i vitlök och timjan.

På varmrättssidan spretar det också. Några rejäla köttslag möter kungskrabba, fish n’ chips, den självskrivna hamburgaren, caprese (!) och ankbröst. Att ge sig på Vegas strip steak (295 kr) är lite gambling, patrullen har fått den väl hårt saltad och en bit från önskad stekgrad. Därtill med bakade tomater som kommer in kylskåps­kalla och en inte klockren bearnaise.

En mycket trevligare upplevelse är ankbröstet (255 kr) som serveras grillat på bädd av smörstekt pakchoy, savoy- och spetskål och en len och söt majspuré. Det här är mat man blir glad av: köttet är perfekt tillagat och i harmoni med tillbehören både smakmässigt och i konsistens. Picnics fish ’n’ chips (255 kr) lever mycket på att pommes fritesen är så goda. Ärtkrämen till är också helt okej. Men ack så synd att fisken totalt saknar sälta.

Picnics trumfkort återfinns utan tvekan bland efterrätterna. Vad sägs om något så mysigt som kanelbulle med mjölk (65 kr)? En varm bulle med äppelbitar serveras med syrlig äppelgelé, smör och en liten shot med iskall hasselnöts- och chokladdryck. Välbekanta smaker i oväntad tappning, genialt. Och den ”förlorade strutglassen” (75 kr) är visuellt bland det bästa vi upplevt på länge: en strut som ser ut att ha kraschat på tallriken och tappat halva sin vitchokladdoppade kula (med havtornssorbet iuti). När man som bonus får ut fyllningen med dulche de leche ur struten är lyckan total. Vild chokladglass (45 kr) är liksom de andra desserterna mycket prisvärd. En mjölkchokladglass med en fint smakande ”godisrem” av havtorn.

Picnic vill gärna se sig som en elegant men samtidigt vildvuxen restaurang. Och visst prunkar det, men det saknas en välbehövlig röd tråd bland för- och varmrätter. Dessertmenyn är däremot mitt i prick – genomtänkt och personlig och med glimten i ögat.

Snabbguide

Picnic
Stationsgatan 4
018-474 79 30
www.radissonblu.se/hotell-uppsala

Kök: Crossover.

Passar för: Alla som gillar lekfulla rätter.

Prisläge: Trerätters utan dryck 370 kr, exempelpris.

Prisvärt: Efterrätterna är ruggigt prisvärda. Förrätterna lite saftiga och varmrätterna går åt alla håll prisvärdesmässigt.

Övrigt: Restauranglokalen som ligger i hotellets entréplan är L-formad. Mysigast är det före vinkeln. Därborta kan man lätt bli lite isolerad från stämningen i huvuddelen av matsalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!