Vi åker till Träffpunkt Galaxen med Bozorgen på Bandstolsvägen, som är en mötesplats för dem som är över 65 år. Många av dem som kommer dit är från Iran. Just den här dagen är sista tisdagen på det gamla året och senare på kvällen ska de fira eldfesten, som är ett slags förfest till noruz.
– Vi iranier gillar att festa. En gång i tiden hade vi 74 olika fester per år. Men nu är det avsevärt färre. Men noruz kan ingen få oss att sluta med, säger Vahideh Firouzkouhi, som tillsammans med Mahin Alizadeh är initiativtagare till Träffpunkten och båda arbetar där.
På eldfesten ska man äta grönsakssoppa, ashe reshteh, och sen hoppa över elden. Men på Träffpunkten har seden anpassats till omständigheterna och det duga att hoppa över marschaller.
– Elden är ungefär som en majbrasa. I den kastar man gammalt bråte och ris. När man hoppar över ska hyns vithet fastna i lågorna och eldens rodnad komma till min kind, säger Vahideh Firouzkouhi.
För att guida oss i noruzfirandet, har 84-åriga Farideh Fathimoghadam kommit ner, hon bor i seniorboendet några trappor upp. Hon har dukat en noruzbord, ett sådant som ska stå dukat i tretton dagar under festligheterna. Mycket i firande har en symbolisk betydelse inte minst det uppdukade bordet. Det ska innehålla minst sju saker vars persiska ord alla börjar på bokstaven s. Till exempel står äpplet för kärlek och helighet, vinäger för rörelse i livet, vitlök för hälsa och kampen mot sjukdomar, och på somliga bord finns också en levande fisk.
– Men vi har ingen fisk på bordet, säger Mahin Alizadeh.
Varför inte?
– Det är ingen ursprunglig tradition utan något som kom senare i och med att Iran importerade te från Kina. Seden är kommersiell och inte bra för miljön. Att ha levande djur innebär att miljonstals fiskar plågas och dör i onödan, säger Mahin Alizadeh.
Och det överenstämmer dålig med noruzfirandet som är en hyllning till våren och pånyttfödelsen. I år infaller noruz exakt klockan 00.20.45 på natten mellan söndag och måndag. Alltså 21 mars. Innan klockslaget samlas familjen runt det dukade bordet och äter fisk, grönsaker och örtkryddat ris, en rätt som kallas sabzi polo mahi.
– Det är den enkla och traditionella maten men sen finns det förstås de som äter mycket mer och mycket mera exotiskt på noruz, säger Vahideh Firouzkouhi.
Det är 73-åriga Fatemeh Khosravi Bakhtiaci som lagat noruzmaten.
– Den är enkel att laga, säger hon, och tillägger med glimten i ögat: åtminstone för mig.
Dagen efter noruzklockslaget fortsätter firandet. Då blir det lammkött med ris och tretton dagar efter nyårsafton ska man traditionsenligt bege sig ut på picknick. Till dess ska också det dukade bordet stå framme i hemmen.
– På trettonde dagen kastar man ut växterna, som stått på bordet, i ett vattendrag. Tanken är att växterna ska tillbaka ut i naturen, säger Mahin Alizadeh.
I korriodoren passerar en kollega och hon önskar dem alla grattis på nyåret. Vahideh Firouzkouhi ler och gratulerar tillbaka. De kommer förmodligen inte att ses innan måndag.
RECEPT
Sabzipolomahi- Lax med örtris
Lax
INGREDIENSER ( 4 portioner):
800 g lax
1 citron
1 vitlöksklyftor
½ g saffran
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 msk rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela fisken i 4 bitar.
3. Gör en marinad av pressad vitlök, citron, salt och saffran.
4. Marinera fisken i 30 minuter.
5.. Smörj formen med oljan, lägg i laxen och ugnsstek i cirka 20 minuter. Titta på fiskens färg, när den är gyllenbrun är den klar.
Örtris
INGREDIENSER:
5 dl basmati
5 dl vatten
200 g hackad persilja
200 g hackad koriander
100 g hackad dill
1 tsk salt
1 dl rapsolja
1/2 g saffran
GÖR SÅ HÄR:
1. Skölj riset med kallt vatten.
2. Koka upp vattnet, gärna i en teflongryta. Lägg i ris, persilja, koriander, dill, rapsolja och salt och låt koka på mellanvärme i 20 minuter. Rör om i grytan några gånger. i
3. I persisk matlagning finns specialiteten att göra en krispig kaka i botten på riskastrullen. Så här gör man den: När riset är kokat 20 minuter höjer man värmen i cirka 3 till 4 minuter. Då bildas en skorpa i botten av kastrullen. Vänd kastrullen upp och ner mot en tallrik och skorpan hamnar överst. Den kan serveras så eller brytas i bitar och serveras på ett fat intill.
Ashe reshte- Grönsakssoppa med vetenudlar
INGREDIENSER 4 portioner:
200 g hackad persilja
200 g hackad purjolök
200 g hackad spenat
150 g vetenudlar
2 st mellanstora lökar, hackade
100 g kikärter
100 g vita bönor
100 g borlottibönor
100 g gröna linser
1 msk rapsolja
1 liter vatten( blir soppan för tjock tillsätt mer vatten)
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 msk yoghurt från Iran (den är sur i smaken och heter kashk, kan ersättas med matlagningsyoghurt som är lite annorlunda i smaken)
250 g vetenudlar (reshte ashi, finns i orientaliska butiker)
GÖR SÅ HÄR:
1. Vahideh använder färdigkokta böner och kokar ihop kikärter, vita bönor, borlottibönor och gröna linser.
2. Stek löken gyllenbrun löken i en gryta i rapsoljan. Häll på kokande vatten, de kokta bönorna och alla örter. Låt koka i 20 minuter.
3. Lägg i vetenudlarna och koka 10 minuter till.
4. Smaksätt med salt och peppar.
5. Servera med yoghurten i soppan.