Gräddtårta
(10û12 bitar)4 ägg (rumstempererade), som väger 55û60 g st2 dl socker1 dl vetemjöl1 dl potatismjöl2 tsk bakpulverFyllning 1: 3 dl vaniljkrämFyllning 2: 3 dl färska eller frysta och tinade bär.Garnering: 4,5û5 dl vispgrädde, 1û2 msk socker, färska jordgubbar.
Blanda de båda mjölsorterna med bakpulver.
Sikta över mjölblandningen i äggsmeten. Vänd ner/skär ner den. Rör absolut inte.
Häll smeten i väl smord och bröad rund form ca 24 cm i diameter, ev en med löstagbar kant. Ställ i så fall formen på folie och vik upp en bit runt nederdelen av kanten.
Grädda vid 175 grader ca 30 min.
Låt botten kallna helt under formen.
Dela den i tre bottnar. Fukta gärna bottnarna med lite saft, typ blandsaft så blir de saftiga. Bred ut vaniljkrämen på första bottnen. Lätt mosade bär på den andra. Lägg på den tredje bottnen med gräddade sidan upp.
Vispa grädden tjock med socker. Bred lite av grädden på ovansidan och lite runt tårtan så att kanterna täcks. Spritsa ut resten i ett fint mönster.
Garnera med jordgubbar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!