Grahamsbröd med appenzeller, pÀron och rökta mandlar
2 limpor eller 20 smÄ bullarKvÀll, dag 13/4 dl hel havre (nakenhavre, mathavre) 3/4 dl havrekrossFördeg:11/4 dl grahamsmjöl 1 dl vatten 2 g jÀst Morgon, dag 22 dl vatten 150 g pÀron 9 g jÀst Ca 4 dl grahamsmjöl 25 g finriven Appenzellerost (eller annan smakrik ost) 25 g grovt hackade rökta mandlar (sköljda, sÄ att saltet försvinner) 1 tsk salt
LÀgg hel havre och havrekross i blöt. Lös jÀsten i vattnet i en burk och blanda i mjölet. SÀtt pÄ lock. LÄt fördegen stÄ i kylskÄp och havren i rumstemperatur över natten.
Morgon, dag 2
1. Mixa pÀron och vattnet. Lös jÀsten i pÀronmixen.
2. LÄt havret rinna av i en sil.
3. Blanda pÀronmix, fördeg, havre, ost och mjöl i assistent. Arbeta degen ca 12 minuter pÄ lÄg hastighet.
4. TillsÀtt salt och mandel, öka hastigheten, och arbeta ytterligare ca 6-8 minuter till en elastisk deg.
5. TÀck bunken med plast och lÄt jÀsa ca 1 timme i rumstemperatur eller 2-3 timmar i kylskÄp.
6. Baka ut till 20 bullar eller tvÄ bröd som lÀggs i brödformar. LÄt jÀsa ca 90 minuter till. GrÀdda bullarna pÄ het plÄt i 250 grader 6-10 minuter och limporna i 200 grader i 30 min. LÄt svalna pÄ galler utan bakduk.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!