Gravad kyckling med örtsås

Till gravning: 2 msk salt, 2 msk råsocker, 0,5 tsk hel vitpeppar, 2 tsk rosépepparÖrtsås: 3 dl vatten + 0,5 tsk salt, 1 knippa persilja , 1 knippa dill, 1 knippa gräslök, 2 msk margarin, 2 msk idealmjöl, 4dl vätska (hönsbuljong + matlagningsgrädde), nymald pepparDet gröna: 2 st fänkål (inte för stora), 1 gul + 1 röd paprika, strimlat purjogrönt, 1 pkt frysta sockerärter, olja att fräsa i (gärna olivolja), 0,5 hönsbuljongtärning, 0,5 dl vatten, 1 tsk flytande honung, 1 tsk äppelcidervinäger, örtsalt

Mat & dryck1999-03-17 11:06
Börja med att grava kycklingfiléerna. Om de är frysta ska de tinas helt.
Blanda i en mortel råsocker med pepparsorterna. Stöt dem grovt. Blanda sedan med saltet. Lägg filéerna på ett fat och strö över blandningen (vänd runt dem så att hela filéerna täcks). Låt stå övertäckt i kyl cirka två timmar. Gör såsen genom att repa och grovhacka de färska örterna.
Koka upp vatten med salt och låt örterna hastigt förvällas däri. Häll av vattnet och spola det gröna i kallt vatten. Låt rinna av. Gör såsen genom att smälta margarinet i en kastrull. Rör ner mjölet och späd under vispning med buljong och grädde. Låt småkoka 3-5 minuter. Blanda ner det gröna.
Till grönsaksblandningen tas det grova bort på fänkålen. Spar de gröna vipporna. Skär fänkålen i strimlor. Skölj, kärna ur och strimla paprikan.
Torka nu av filéerna. Hetta upp en stekpanna med olja/smör och lägg ner filéerna. Bryn dem på båda sidor och låt eftersteka 10-12 minuter.
Fräs fänkål, paprika och purjogrönt i olja i en panna. Smula över buljongtärningen, späd med vatten och blanda ner honung och vinäger.
Låt sjuda cirka 5 minuter. Blanda ner sockerärterna så att de tinar. Krydda med lite örtsalt. Hetta upp såsen och smaka av den med lite nymald peppar.
Skär kycklingfiléerna i skivor och lägg upp på varmt serveringsfat med lite sås över filéraden. Lägg gärna grönsakerna bredvid. Garnera med fänkålsvipporna. Bjud med kokt ris och resten av såsen. Eller lägg upp portionsvis. Riset kan, som på bilden, läggas i lätt oljade formar och sedan stjälpas upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!