Gravad lax med räkröra

(6-8 port)drygt 1 kg lax (gärna mellanbit), tänk på att frysa laxen 2 dygn om färsk lax köps 0,5 dl salt (använd inte mineralsalt)0,5 dl socker2 tsk grovstött vitpeppar, ev 1 tsk grovstött hel koriander ev 1 tsk grovstött rosépeppar2 knippor dill

Mat & dryck2002-03-21 00:01
Rensa och filéa hel fisk (ta bort huvudet).Låt skinnet vara kvar. Ta noga bort alla ben. (Frys den färska 2 dygn). Köps fryst hel lax så halvtina den först innan den rensas och filéas. Blanda salt, socker, vitpeppar och ev de båda andra pepparsorterna. Gnid in filéerna med en tredjedel av saltblandningen. Lägg samman dem med grovhackad dill emellan och resten av saltblandningen. Lägg dem köttsida mot köttsida och med den tunna delen mot den tjocka delen. Lägg laxen i dubbla tjocka plastpåsar. Lägg påsen på ett fat och ställ kallt 1-2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Då laxen ska serveras hälls laken bort. Låt laxen få bli lite rumsvarm innan den ska ätas. Skrapa bort dill och peppar. Skär nu laxen i antingen tunna skivor på snedden eller skär den i cm-tjocka raka bitar.
Servera med räkröra till: Tina ca 400 g frysta räkor med skal. Skala dem. Smaksätt 2 dl kesella med 1 krm citronpeppar, 1 tsk citronsaft, 1 msk flytande honung, 0,5 msk stark/söt senap, 2 msk hackad dill (fryst), 2 msk hackad gräslök(fryst) och ev 1 msk konjak. Klipp räkorna ev i mindre bitar och blanda ner i såsen. Låt såsen stå kallt ett tag innan servering. Toppa räkröran med en klick röd storkornskaviar.

Tips! Stänk över 0,5 dl gin mellan filéerna efter det att saltblandningen gnidits in. Eller ringla över 0,5 dl flytande honung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!