4 portioner
1 hel kyckling eller 800 gram kycklingdelar
16 potatisar
2 citroner
Oregano, färsk och torkad
50 -100g smör eller flytande margarin (samvetet avgör)
salt och peppar
Så gör du:
1. Dela kycklingen i två halvor. Gnid in varje sida med saften från halv citron, salt, peppar och oregano. Smörj en långpanna och lägg kycklingen med insidan nedåt.
2. Skala potatisen och dela den i stora klyftor runt kycklingen. Salta, peppra och pressa resterande citronsaft över potatisen.
3. Ringla smält smör eller flytande margarin över kycklingen och potatisen. Ugnstek på 175 grader ca 1 timme eller tills kycklingköttet släpper från benen. Ös gärna smöret/margarinet några gånger över kycklingen och potatisen för att ge fin färg. Garnera sedan med färska oreganokvistar och citronklyftor.
Servera med en äkta grekisk bondsallad
Ingredienser:
4 stora tomater i bitar,
1 skalad gurka i bitar
1 rödlök
Svarta oliver från Kalamata
Grekisk fårost.
Salt
Så gör du:
1. Blanda tomater, gurka och lök. Ringla över olivoljan och strö över salt. Blanda igen.
2. Lägg oliver och fårost över salladen. Strö ev oregano över osten.