Grekisk citron- och oreganokyckling

Ett "vansinnigt gott" vardagsrecept från Grekland. Tips från Inger Grotteblad.

Mat & dryck2012-03-08 11:02

4 portioner

1 hel kyckling eller 800 gram kycklingdelar
16 potatisar
2 citroner
Oregano, färsk och torkad
50 -100g smör eller flytande margarin (samvetet avgör)
salt och peppar

Så gör du:
1. Dela kycklingen i två halvor. Gnid in varje sida med saften från halv citron, salt, peppar och oregano. Smörj en långpanna och lägg kycklingen med insidan nedåt.
2. Skala potatisen och dela den i stora klyftor runt kycklingen. Salta, peppra och pressa resterande citronsaft över potatisen.
3. Ringla smält smör eller flytande margarin över kycklingen och potatisen. Ugnstek på 175 grader ca 1 timme eller tills kycklingköttet släpper från benen. Ös gärna smöret/margarinet några gånger över kycklingen och potatisen för att ge fin färg. Garnera sedan med färska oreganokvistar och citronklyftor.

Servera med en äkta grekisk bondsallad

Ingredienser:
4 stora tomater i bitar,
1 skalad gurka i bitar
1 rödlök
Svarta oliver från Kalamata
Grekisk fårost.
Salt

Så gör du:
1. Blanda tomater, gurka och lök. Ringla över olivoljan och strö över salt. Blanda igen.
2. Lägg oliver och fårost över salladen. Strö ev oregano över osten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!