Grilla med sunt förnuft
Sunt förnuft i matlagningen Ă€r nog sĂ„ viktigt som show och krusiduller, menar Dan Strandqvist. Han Ă€r kock frĂ„n Ălvkarleby och skriver enkelt och handfast om mat för tidningar i hela landet. Vi lĂ€t grilla honom lite.
FÀrska kryddor tillsÀtt precis föres servering, annars brinner de upp.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Han har lĂ„nat trĂ€dgĂ„rden av en barndomsvĂ€n frĂ„n Ălvkarleby. SjĂ€lv har han tagit sig hit över landskapsgrĂ€nsen frĂ„n det allra sydligaste Dalarna, dĂ€r han numera bor.
Dan Strandqvist Àr kock och journalist. Han tar fram recept, lagar och skriver texterna till matreportage för nyhetsbyrÄn TT Spektra. I sommar kommer han att figurera flitigt ocksÄ i UNT.
- Det blir sommarmat: lÀttare, snabbare, med fÀrre kastruller och mindre disk. PÄ sommaren ska man klÀmma in matlagningen mellan allt annat man vill göra, förklarar han.
Gillar abborre
Han kommer hemifrÄn pÄ stadig lunch: abborre med stuvning pÄ selleri och lök. Kombinationen förvÄnar honom sjÀlv, men grÀdde och en skvÀtt vin i stuvningen gör susen. Och abborren Àr sorgligt underskattad mat, menar han: rensa rÀtt och du har god matfisk, inte de benmonster som ryktet gör gÀllande.
Dessutom mÄste vi börja lÀra oss laga andra fiskar, pÄminner han, och berÀttar om magstark hantering av rÄvarorna: rovgirigt massfiske, svindlande transportvÀgar, skövlade mangroveskogar, fiskekvoter som gör att fisk död slÀpps ut i havet igen.
- Omvandla det till viltjakt, om vi skulle skjuta pÄ allt som rör sig och sedan bara ta vara pÄ kvotmÀngden. PÄ fiskeöar, som FÀröarna, fÄr man ta vara pÄ all fisk man fÄngat, men begrÀnsas antalet fiskedagar. De har en annan syn pÄ fisket, en nÀrhet, sÀger han.
SjĂ€lv lagar han nĂ€stan aldrig torsk numera, och undviker scampi. Mat som frĂ„n början bara var god att Ă€ta har fĂ„tt nya dimensioner. För det var just med mammas goda mat det började. Barnafödd i Ălvkarleby, som sagt, och sĂ„ en del kringflackande i landet (farsans jobb), Ă„ter till Norduppland som tonĂ„ring. Han utbildade sig till snickare, skrev för tidningar. Men vid trettio konstaterade han att det han sjĂ€lv presterade i köket inte dög.
- Jag hade fÄtt smak för god mat hemifrÄn och insÄg att det hÀr Àr för dÄligt. Med kockutbildning blev det bÀttre fart i köket. Jag tyckte det var kul, som en slags happening.
Nybörjarens förundrade iver har förbytts i rutin. Han vet att det inte mÄste vara happening i köket varje dag. Hemmakocken mÄste inte ha alla kryddsorter för att kunna laga nÄgot indiskt eller thailÀndskt, lika lite som man behöver en vÀrstinggrill. Matlagning har, i och med trendigheten, blivit rÀtt tillkrÄnglat och prylfixerat.
- Det Àr vÀldigt mycket show och snack och mÀngder mer eller mindre fantasifulla Äsikter dyker upp. Men man kommer vÀldigt lÄngt pÄ vanliga baskunskaper och lite sunt förnuft.
PASSAR ATT GRILLA
- Kött bör vara marmorerat (med fettet insprÀngt i köttet) för att bli bra pÄ grillen. Ta gÀrna entrecote, flÀskkarré och flÀskfiléskivor.
- FÄgel och vilt Àr svÄrare. De bör marineras ordentligt för att korta ner tillagningstiden och sedan Àtas direkt.
- Fisk Àr svÄrare Àn kött eftersom den lÀtt faller sönder. Men fet, fast fisk, som lax och den ovanliga lubben, gör sig bra.
- Skaldjur Àr goda att grilla, tÀnk dock pÄ miljön innan du köper till exempel scampi.
- Majskolvar, zucchini... ovanjordvÀxande grönsaker Àr ofta goda pÄ grillen. Rotfrukter Àr generellt svÄrare.
- Kött bör vara marmorerat (med fettet insprÀngt i köttet) för att bli bra pÄ grillen. Ta gÀrna entrecote, flÀskkarré och flÀskfiléskivor.
- FÄgel och vilt Àr svÄrare. De bör marineras ordentligt för att korta ner tillagningstiden och sedan Àtas direkt.
- Fisk Àr svÄrare Àn kött eftersom den lÀtt faller sönder. Men fet, fast fisk, som lax och den ovanliga lubben, gör sig bra.
- Skaldjur Àr goda att grilla, tÀnk dock pÄ miljön innan du köper till exempel scampi.
- Majskolvar, zucchini... ovanjordvÀxande grönsaker Àr ofta goda pÄ grillen. Rotfrukter Àr generellt svÄrare.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!