Grillad karré serverad till squashgratäng

(4 port)Ca 500 g karré i skivor eller skivor av lammstek.Marinad:4 dl naturell yoghurtsaften av 1 liten citron1 tsk mald spiskummin1 tsk mald koriander1 tsk gurkmeja1 tsk farinsocker1,5 msk soja2 skalade och finhackade vitlöksklyftor.Squashgratäng:0,75 kg squash1 tsk örtsalt2 ägg2,5 dl matlagningsgrädde3 dl riven lagrad ost2-3 finhackade vitlöksklyftor3 msk färsk finhackad basilika eller 1 tsk torkad.

Mat & dryck2001-06-14 00:01
Blanda samman ingredienserna till marinaden. Häll den i dubbla tjocka plastpåsar. Lägg i köttet och knyt om påsen. Lägg den i en bunke. Låt stå kallt ca 5 timmar. Vänd påsen några gånger under marineringstiden. Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och skär squashen i centimetertjocka skivor. Förväll dem hastigt i vatten 2-3 min. Ta upp och låt rinna av. Lägg skivorna lite omlott i smord ugnssäker form. Strö över örtsalt. Vispa samman ägg, grädde, hälften av osten, vitlök och basilika. Häll äggstanningen över och strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min tills gratängen fått fin färg. Ta upp köttskivorna ur marinaden. Torka av dem. Grilla (se till att glödbädden glöder och är grå) dem 3-4 min per sida. Salta lätt. Servera nygrillat till gratängen.
Passa också på att grilla grönsaker. Till exempel halverade majskolvar som penslas med grillolja eller bara smält smör och saltas och peppras, grilla i ca 15 min, skalad lök skuren i tjocka skivor som penslas med olja och strö över lite havssalt (vanligt salt) plus en gnutta råsocker, grilla i ca 10 min.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!