â Det argentinska köket kĂ€nnetecknas av en blandning av mĂ„nga rĂ„varor och kryddor, och framför allt mycket grillat!
En varm doft av grillat sprider sig frĂ„n spisen dĂ€r Joel Hoffman tillreder delikatessdelen pluma frĂ„n grisen och havsÂruda, fylld med chili, citronskal och örter för en friskare smak.
â I Argentina kallas det âAsadoâ, mixed grill dĂ€r man grillar allt! Jag har tagit vara pĂ„ den tanken och Ă€ven gjort en mĂ€ngd tillbehör, sĂ€ger Joel och öppnar ugnen dĂ€r grillad portabello, tomat, bakpotatis, lök och avokado stĂ„tt pĂ„ vĂ€rmning. Olika aromer möts i en vĂ€lkomnande doft nĂ€r de vĂ€ller ut i det stora rymliga köket i FĂ„lhagen dĂ€r Joel bor med sin sambo Anna.
Ramsta-Àttlingen Joel började inom restaurangbranschen som fjortonÄrig diskare.
â Jag gjorde det nĂ„gra somrar men jag ville ha mera och smörade till mig en praktikplats, skrattar Joel och tar pluman frĂ„n grillen.
Med sin specialdesignade kniv skÀr han upp fina halvcentimetertjocka bitar dÀr en rosa kÀrna omfamnas av en krispig grillyta.
â Ăr flĂ€sket bra Ă€r det inga problem att lĂ€mna kĂ€rnan rosa för en saftigare smak, förklarar han.
Joel fortsatte sin resa genom olika krogar och restauranger i Uppsala.
â Jag har aldrig gĂ„tt nĂ„gon riktig köksutbildning utan lĂ€rde mig genom att jobba hĂ„rt och mycket.
Dock gick han en kökschefsutbildning som förberedelse för jobbet pÄ det argentinska kökets flaggskepp i Uppsala, La Parilla, som bÄde omnÀmns i White Guide och tillika Àr pristagare i UNT:s krogpris Guldkajan.
â Jag hade aldrig lagat argentinsk mat innan men Ă€tit mycket sydamerikanskt eftersom min sambo kommer frĂ„n Chile. Det var vĂ€lbekant men samtidigt en utmaning, sĂ€ger Joel, och lĂ€gger upp den tredje rĂ€tten â zucchini som confiterats och sedan grillats.
HuvudrĂ€tterna kompletteras av olika kryddor som stĂ„r uppradade lĂ€ngs med spisen och skĂ€nker köket en professionell inramning; chiliflakes, kummin och paprikapulver â alla centrala i det argentinska köket.
â Men det som gör det speciellt Ă€r de olika sĂ„serna som serveras till, förklarar Joel och tar fram tre stycken. Den argentinska kryddstarka klassikern chimiÂchurri, en syrlig mangosalsa och en majonnĂ€s pĂ„ rostad majs â som passar utmĂ€rkt till alla rĂ€tterna och bidrar till sydamerikansk hetta.
ââJag har kĂ€rlek till all matlagning, inte specifikt bara till det argentinska köket men det Ă€r roligt att jobba med en matkultur som öppnar för en lekfullhet med mĂ„nga intressanta kombinationer.