Grillat à la Argentina – mitt i vintern

Argentinsk mat förknippas med tillagning över öppen eld, men har du inte tillgÄng till en gÄr det bra att följa La Parillas köksmÀstare Joel Hoffmans rÄd för att laga Àkta argentinskt hemma.

Tillbehör. Rödlök, portabellosvamp och bakpotatis. Allt grillat.

Tillbehör. Rödlök, portabellosvamp och bakpotatis. Allt grillat.

Foto: Staffan Claesson

Mat & Dryck2017-01-29 20:07

– Det argentinska köket kĂ€nnetecknas av en blandning av mĂ„nga rĂ„varor och kryddor, och framför allt mycket grillat!

En varm doft av grillat sprider sig frÄn spisen dÀr Joel Hoffman tillreder delikatessdelen pluma frÄn grisen och havs­ruda, fylld med chili, citronskal och örter för en friskare smak.

– I Argentina kallas det ”Asado”, mixed grill dĂ€r man grillar allt! Jag har tagit vara pĂ„ den tanken och Ă€ven gjort en mĂ€ngd tillbehör, sĂ€ger Joel och öppnar ugnen dĂ€r grillad portabello, tomat, bakpotatis, lök och avokado stĂ„tt pĂ„ vĂ€rmning. Olika aromer möts i en vĂ€lkomnande doft nĂ€r de vĂ€ller ut i det stora rymliga köket i FĂ„lhagen dĂ€r Joel bor med sin sambo Anna.

Ramsta-Àttlingen Joel började inom restaurangbranschen som fjortonÄrig diskare.

– Jag gjorde det nĂ„gra somrar men jag ville ha mera och smörade till mig en praktikplats, skrattar Joel och tar pluman frĂ„n grillen.

Med sin specialdesignade kniv skÀr han upp fina halvcentimetertjocka bitar dÀr en rosa kÀrna omfamnas av en krispig grillyta.

– Är flĂ€sket bra Ă€r det inga problem att lĂ€mna kĂ€rnan rosa för en saftigare smak, förklarar han.

Joel fortsatte sin resa genom olika krogar och restauranger i Uppsala.

– Jag har aldrig gĂ„tt nĂ„gon riktig köksutbildning utan lĂ€rde mig genom att jobba hĂ„rt och mycket.

Dock gick han en kökschefsutbildning som förberedelse för jobbet pÄ det argentinska kökets flaggskepp i Uppsala, La Parilla, som bÄde omnÀmns i White Guide och tillika Àr pristagare i UNT:s krogpris Guldkajan.

– Jag hade aldrig lagat argentinsk mat innan men Ă€tit mycket sydamerikanskt eftersom min sambo kommer frĂ„n Chile. Det var vĂ€lbekant men samtidigt en utmaning, sĂ€ger Joel, och lĂ€gger upp den tredje rĂ€tten – zucchini som confiterats och sedan grillats.

HuvudrĂ€tterna kompletteras av olika kryddor som stĂ„r uppradade lĂ€ngs med spisen och skĂ€nker köket en professionell inramning; chiliflakes, kummin och paprikapulver – alla centrala i det argentinska köket.

– Men det som gör det speciellt Ă€r de olika sĂ„serna som serveras till, förklarar Joel och tar fram tre stycken. Den argentinska kryddstarka klassikern chimi­churri, en syrlig mangosalsa och en majonnĂ€s pĂ„ rostad majs – som passar utmĂ€rkt till alla rĂ€tterna och bidrar till sydamerikansk hetta.

– Jag har kĂ€rlek till all matlagning, inte specifikt bara till det argentinska köket men det Ă€r roligt att jobba med en matkultur som öppnar för en lekfullhet med mĂ„nga intressanta kombinationer.

Recept

Pluma (kotlettkappa)

4 personer

Ta fram pluman cirka 30 minuter och lĂ„t den bli rumstempererad. Salta och peppra, se till att grill/stekpanna Ă€r ordentligt varm nĂ€r pluman lĂ€ggs i. Stek sedan sĂ„ den fĂ„r fin grillyta pĂ„ bĂ„da sidor, kör den sedan i ugnen pĂ„ 160 grader tills den fĂ„r en innertemperatur pĂ„ 56 grader, lĂ„t vila i 5 minuter och skĂ€r sedan upp den. Är flĂ€sket bra gĂ„r det utmĂ€rkt att lĂ€mna kĂ€rnan rosa. Toppa med lite flingsalt.

Sötpotatispuré

3 mellanstora sötpotatisar (som bakpotatisar)

150 gram smör

1 citron

1–2 dl fĂ€rskost

Salt och peppar

Rosta sötpotatisarna hela med skal i ugnen pĂ„ 225 grader i cirka 30–40 minuter – det beror pĂ„ storleken men de ska vara mjuka helt igenom. Bryn smöret och pressa citronerna. NĂ€r potatisen svalnat lite sĂ„ kan man enkelt dra av skinnet pĂ„ dem. Kör i matberedaren eller vispa ordentligt tills det blir en slĂ€t purĂ©. SmaksĂ€tt med citron, brynt smör och fĂ€rskost. Avsluta med salt och peppar.

Portabello

2 lagom stora portabellosvampar

Dela portabello och grilla den sÄ den fÄr fina rÀnder, ha sedan pÄ lite olivolja, salt och peppar.

Schalottenlök

4 st banan-schalottenlökar

Skala löken försiktigt men hĂ„ll kvar lite av roten och toppen som hĂ„ller ihop löken, dela sedan löken och grilla pĂ„ bĂ„da sidor. Är den liten sĂ„ blir den klar dĂ„ – annars kör den lite i ugnen.

Tomat

2 stora tomater

SkÀr av Àndarna pÄ tomaten och grilla sedan hÄrt pÄ ena sidan

Grillad seabream/havsruda (dorado)

4 st seabreams men gÄr Àven bra med havsabborre

1 röd chili

Strimlat citronskal frÄn 1 citron

FĂ€rsk oregano

FĂ€rsk persilja

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!